Zielone ciasto cytrynowe
NOWY PRZPEIS
łatwe
5566 osób zapisało

Składniki
250 gramów
125 gramów
170 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
150 gramów
1 sztuka
lukier:
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy i dodajemy do niego szpinak. Miksujemy na gładka masę.

Krok 2
Cytrynę parzymy i myjemy. Ścieramy skórkę następnie wyciskamy sok.

Krok 3
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę szpinakową. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy sok z cytryny (odkładamy łyżkę soku na lukier).

Krok 4
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy.

Krok 5
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min.

Krok 6
Cukier puder ucieramy z łyżką soku z cytryny ( w razie konieczności wlewamy odrobinę wody). Ma powstać gęsty lukier. Polewamy nim ciasto po upieczeniu. Z wierzchu posypujemy skórką startą z cytryny.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielone ciasto cytrynowe
Orzeźwiający smak kwaśnego cytrusa i zaskakujący kolor – z dumą przedstawiamy zielone ciasto cytrynowe, które stanie się intrygującym akcentem każdego spotkania przy popołudniowej filiżance herbaty lub dzbanku lemoniady. Jak uzyskać zieloną barwę w cieście? To proste, wystarczy odrobina… szpinaku!
Dla kogo?
Zieleń to twój ulubiony kolor? Doskonale się składa! Choć najczęściej widywana jest w menu za sprawą sałatek i zup, tym razem pojawi się na stołach w porze deseru.
Na jaką okazję?
Kwaskowate akcenty w zielonym cieście kapitalnie odświeżą podniebienia. Z racji tego, że na liście potrzebnych składników znajdują się produkty, które można znaleźć w sklepach przez cały rok, sezon na zielone ciasto cytrynowe nigdy się nie kończy!
Czy wiesz, że?
Ze względu na łagodny smak i wyrazisty kolor szpinak stał się bardzo popularnym składnikiem deserów. Można używać go m.in. do ciast, babeczek, koktajli i słodkości na bazie jogurtu naturalnego.
Dla urozmaicenia:
Zielone ciasto udekorujesz plasterkami cytryny oraz limonki. Możesz też podawać z gałką ulubionych lodów.