Zielone ciasto cytrynowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

224

1163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2671 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

250 gramów

200 gramów

3 sztuki

2 łyżeczki

150 gramów

1 sztuka

lukier:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij na sicie. Kasię roztop w rondelku, lekko przestudź i zmiksuj razem ze szpinakiem.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 1

Krok 2

Cytrynę dokładnie umyj. Zetrzyj z niej skórkę (odłóż pod przykryciem) i wyciśnij sok. Jajka ubij z cukrem na puch.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 2

Krok 3

Do ubitych jajek dodaj, ciągle miksując masę szpinakową i połowę soku z cytryny.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 3

Krok 4

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do przygotowanej masy delikatnie mieszając.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do formy keksowej o wymiarach 10x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st.C około 40 minut.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami soku na gładki, gęsty lukier. Jeśli trzeba dodaj odrobinę wody. Wymieszaj ze startą skórką z cytryny. Gotowym lukrem polej ciasto.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Sławek1 PL

    Sławek1 PL, 03.11.2019

    Super przepis i smaczne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • natalia kapusta

    natalia kapusta, 01.06.2019

    Robilam ale jak dla mnie mega slodkie . Jeszcze ten lukier to przesada . Nastepnym razem polowe mniej cukru ... 200 to za duzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Zapolska

    Edyta Zapolska, 20.09.2017

    Bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabella Dabrowska

    Izabella Dabrowska, 08.09.2017

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna andrzejak

    anna andrzejak, 06.09.2017

    pyszne i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Pajtas

    Agnieszka Pajtas , 24.03.2017

    przepyszne ciasto i bardzo szybko się je robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos, 26.02.2017

    smaczne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka, 25.02.2017

    Upiekłam. Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Odrzywolska

    Edyta Odrzywolska, 20.11.2016

    Pycha, robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wiktor

    Maria Wiktor, 20.11.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone ciasto cytrynoweZielone ciasto cytrynowe

Zielone ciasto cytrynowe to sposób na ciekawy wypiek, który swoją niecodzienną barwę zawdzięcza dodatkowi szpinaku. Z pozoru odmienne smaki tworzą tu wyjątkowo udane połączenie. W cieście wyraźnie dominuje cytryna – jej mocno wyczuwalny smak to jednak nie tylko zasługa soku z owocu dodanego do ciasta, ale też cytrynowego lukru dodanego po upieczeniu. Szpinakowa nuta nie jest z kolei zbyt mocno wyczuwalna – nadaje wypiekowi głównie ciekawy zielony kolor. Dla wydobycia jeszcze lepszego cytrusowego aromatu, warto posypać gotowe ciasto startą skórką z cytryny – sparzoną lub kandyzowaną. Zielone ciasto cytrynowe doskonale pasuje na świąteczny stół, ale nie tylko – będzie też świetnym podwieczorkiem na co dzień. Podawaj je solo albo z dodatkiem pomarańczowej konfitury. Pasować będzie również lemon curd, czyli słodki cytrynowy krem. Bezpośrednio przed podaniem, ciasto ozdób listkami mięty albo cząstkami owoców cytrusowych. Sprawdź przepis i upiecz je przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.