Zielone ciasto cytrynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone ciasto cytrynowe

NOWY PRZPEIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

232

heart
1308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2738 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5567 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 gramów

170 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

lukier:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy i dodajemy do niego szpinak. Miksujemy na gładka masę.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 1

Krok 2

Cytrynę parzymy i myjemy. Ścieramy skórkę następnie wyciskamy sok.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 2

Krok 3

Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę szpinakową. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy sok z cytryny (odkładamy łyżkę soku na lukier).

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 3

Krok 4

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 5

Krok 6

Cukier puder ucieramy z łyżką soku z cytryny ( w razie konieczności wlewamy odrobinę wody). Ma powstać gęsty lukier. Polewamy nim ciasto po upieczeniu. Z wierzchu posypujemy skórką startą z cytryny.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone ciasto cytrynoweZielone ciasto cytrynowe

Orzeźwiający smak kwaśnego cytrusa i zaskakujący kolor – z dumą przedstawiamy zielone ciasto cytrynowe, które stanie się intrygującym akcentem każdego spotkania przy popołudniowej filiżance herbaty lub dzbanku lemoniady. Jak uzyskać zieloną barwę w cieście? To proste, wystarczy odrobina… szpinaku!

Dla kogo?

Zieleń to twój ulubiony kolor? Doskonale się składa! Choć najczęściej widywana jest w menu za sprawą sałatek i zup, tym razem pojawi się na stołach w porze deseru.

Na jaką okazję?

Kwaskowate akcenty w zielonym cieście kapitalnie odświeżą podniebienia. Z racji tego, że na liście potrzebnych składników znajdują się produkty, które można znaleźć w sklepach przez cały rok, sezon na zielone ciasto cytrynowe nigdy się nie kończy!

Czy wiesz, że?

Ze względu na łagodny smak i wyrazisty kolor szpinak stał się bardzo popularnym składnikiem deserów. Można używać go m.in. do ciast, babeczek, koktajli i słodkości na bazie jogurtu naturalnego.

Dla urozmaicenia:

Zielone ciasto udekorujesz plasterkami cytryny oraz limonki. Możesz też podawać z gałką ulubionych lodów.