Zielone ciasto cytrynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone ciasto cytrynowe

NOWY PRZPEIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

232

heart
1308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2737 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5566 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 gramów

170 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

lukier:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy i dodajemy do niego szpinak. Miksujemy na gładka masę.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 1

Krok 2

Cytrynę parzymy i myjemy. Ścieramy skórkę następnie wyciskamy sok.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 2

Krok 3

Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę szpinakową. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy sok z cytryny (odkładamy łyżkę soku na lukier).

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 3

Krok 4

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 5

Krok 6

Cukier puder ucieramy z łyżką soku z cytryny ( w razie konieczności wlewamy odrobinę wody). Ma powstać gęsty lukier. Polewamy nim ciasto po upieczeniu. Z wierzchu posypujemy skórką startą z cytryny.

Zielone ciasto cytrynowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wielkanocna pascha
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone ciasto cytrynoweZielone ciasto cytrynowe

Orzeźwiający smak kwaśnego cytrusa i zaskakujący kolor – z dumą przedstawiamy zielone ciasto cytrynowe, które stanie się intrygującym akcentem każdego spotkania przy popołudniowej filiżance herbaty lub dzbanku lemoniady. Jak uzyskać zieloną barwę w cieście? To proste, wystarczy odrobina… szpinaku!

Dla kogo?

Zieleń to twój ulubiony kolor? Doskonale się składa! Choć najczęściej widywana jest w menu za sprawą sałatek i zup, tym razem pojawi się na stołach w porze deseru.

Na jaką okazję?

Kwaskowate akcenty w zielonym cieście kapitalnie odświeżą podniebienia. Z racji tego, że na liście potrzebnych składników znajdują się produkty, które można znaleźć w sklepach przez cały rok, sezon na zielone ciasto cytrynowe nigdy się nie kończy!

Czy wiesz, że?

Ze względu na łagodny smak i wyrazisty kolor szpinak stał się bardzo popularnym składnikiem deserów. Można używać go m.in. do ciast, babeczek, koktajli i słodkości na bazie jogurtu naturalnego.

Dla urozmaicenia:

Zielone ciasto udekorujesz plasterkami cytryny oraz limonki. Możesz też podawać z gałką ulubionych lodów.