Czy można zamrozić tort z mascarpone?

Święta i inne uroczystości rodzinne przygotowywane w domu to czas, kiedy stoły uginają się od wykwintnego jedzenia. Jednak po takich imprezach nieraz pozostaje mnóstwo smakołyków o dość krótkiej przydatności do spożycia, które szkoda wyrzucić. Do takich pyszności należą ciasta i różnorodne wypieki z dodatkiem owoców lub mas. Czy można zamrozić tort z mascarpone, bitą śmietaną lub galaretką? Sprawdzamy!

Wielozadaniowy serek mascarpone

Wyśmienity smak i kremową konsystencje mascarpone doceniają wszyscy miłośnicy wysokiej jakości twarogów. Ten pochodzący z Lombardii ser wytwarzany jest ze śmietanki mleka krowiego, której zawdzięcza delikatnie słodki smak, wprost idealnie nadający się do wytwarzania kremów, tortowych mas oraz takich deserów, jak np. klasycznego tiramisu przełożonego nasączonymi kawą biszkoptami i puszystą masą, wykwintnego tortu szwarcwaldzkiego z dodatkiem wiśni, wyśmienitej tarty z truskawkami czy rozpływającego się w ustach sernika baskijskiego. Gdy po przyjęciu pozostaje trochę takich pyszności, nieraz zadajemy sobie pytanie: czy można zamrozić tort z mascarpone, kremem lub bitą śmietaną? Okazuje się, że wszystko zależy od sposobu mrożenia oraz składników użytych do przygotowania ciasta.

Czy można zamrozić tort z serkiem mascarpone?

Z reguły nie zaleca się mrożenia ciast z dodatkiem masy bazującej na nabiale, ponieważ często po rozmrożeniu dochodzi do rozwarstwienia i rozlewania kremu. Zdecydowanie lepiej przechowywać w zamrażarce same blaty biszkoptowe lub z ciasta kruchego, które potem można wykorzystać do przygotowania deseru. Wyjątkiem są torty przełożone masą z dodatkiem lodów, które po zapakowaniu do szczelnego pojemnika wręcz należy przechowywać w zamrażarce. Jeżeli jednak zdecydujecie się na mrożenie tortu z masą serową, pamiętajcie o wcześniejszym przełożeniu go do odpowiednio dużego oraz szczelnie zamykanego pojemnika, tak by mascarpone nie miało możliwości wchłonięcia zapachów innych produktów.

Czy można zamrozić tort z bitą śmietaną i mascarpone?

Chociaż mrożenie ciast pozwala przedłużyć ich termin przydatności do spożycia, nie każde z nich nadaje się do przechowywania w ujemnych temperaturach. Na przykład wypieki z dodatkiem galaretki lub świeżych, soczystych owoców po rozmrożeniu mogą się rozpuścić i zamienić z niesmaczną papkę. A czy tort z bitą śmietaną można zamrozić bez obaw, że po wyjęciu z lodówki nie straci swojego apetycznego wyglądu? W tym wypadku opinie są podzielone. Choć z reguły nie zamraża się deserów z takim dodatkiem, jednak w praktyce wiele osób mrozi ciasta z niewielką ilością bitej śmietany, a po rozmrożeniu okazuje się, że zachowują swoje walory zarówno estetyczne, jak i smakowe. Pamiętajcie jednak o tym, że tort z bitą śmietaną należy tak zapakować do szczelnego pojemnika, by go nie odkształcić i nie uszkodzić delikatnych dekoracji.

Mrożenie ciast bezowych

Puszyste i kruche bezy to suchy wypiek cukierniczy, dlatego dobrze znosi przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej jak i ujemnej. Aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość, należy je umieścić w hermetycznie zamkniętym opakowaniu uniemożliwiającym dostanie się wilgoci. Skoro beza jest wytrzymała na niskie temperatury, to można sobie zadać pytanie: czy tort bezowy można zamrozić? W tym przypadku wszystko zależy od masy znajdującej się pomiędzy bezowymi blatami. Jeśli to jest głównie bita śmietana albo serek mascarpone, to po rozmrożeniu krem może się rozwarstwić i zostać wchłonięty przez blaty, które z kolei zaczną się rozpływać.

Czy można zamrozić tort śmietanowy?

Torty śmietanowe sprawiają wrażenie puszystych i lekkich. Większość masy przedzielonej zazwyczaj ciastem biszkoptowym bazuje na słodkiej, tłustej śmietanie, dlatego cały wypiek powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych. Jednak co zrobić, gdy po rodzinnej uczcie pozostanie kawałek pysznego wypieku? Czy można tort zamrozić bez obaw, że po wyjęciu z zamrażarki zmieni swoją konsystencję? Cukiernicy nie zalecają mrożenia tego typu ciast, zwłaszcza jeżeli masa zajmuje większość deseru. Jednak kiedy nie ma wyboru, zawsze można spróbować i zapakować tort do plastikowego pojemnika. Rozmrażając taką słodką przekąskę pamiętajcie, że nie może to się odbywać zbyt szybko. Ciasto najlepiej wyjąć z zamrażarki dzień wcześniej i przełożyć na noc do lodówki. Smacznego!