
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
3 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zarabiamy ciasto na naleśniki. Jajko delikatnie ubijamy, dodajemy szczyptę soli, około 1 szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka. Mieszamy i odpowiednio dodajemy mąki lub mleka, aż do uzyskania właściwej masy (aby nie była za rzadka). Jeśli jemy na słodko, do ciasta możemy dodać łyżeczkę cukru.
Krok 2
Pół szklanki ciasta odlewamy do szklanki i dodajemy do niego kakao.
Krok 3
Rozgrzewamy olej na patelni i wlewamy cienką warstwę masy. Z ciemnej części łyżeczką rysujemy paski. Czekamy aż się zrumieni i przekładamy na drugą stronę.
Krok 4
Podajemy z serkiem homogenizowanym (dżemem lub czym nam się zamarzy).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej