Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 szczypty

1 szczypta

8 plastrów

1 kilogram

1 sztuka

2 szczypty

5 sztuk

1 łyżeczka

200 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować farsz: podsmażyć 1/2 kg mięsa mielonego z tartą marchewką i pokrojonym porem na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki, soli i rozkruszoną czosnkową mini kostką, po około 5 minutach dodać pomidory z puszki, doprawić chilli i ewentualnie solą i dusić około 10 minut.

Krok 2

Śmietanę wymieszać z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika, 1/3 farszu mięsno-pomidorowego,na brzegach w 4 miejscach kłaść kawałeczki sera topionego, polać 1/4 sosu śmietanowego. Ułożyć tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obłożony serem żółtym w plastrach i posypanym szczyptą chilli.

Krok 3

Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Zrobić smugi z keczupu i pokroić na 4 części, wyłożyć na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej