Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 szczypty

1 szczypta

8 plastrów

1 kilogram

1 sztuka

2 szczypty

5 sztuk

1 łyżeczka

200 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować farsz: podsmażyć 1/2 kg mięsa mielonego z tartą marchewką i pokrojonym porem na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki, soli i rozkruszoną czosnkową mini kostką, po około 5 minutach dodać pomidory z puszki, doprawić chilli i ewentualnie solą i dusić około 10 minut.

Krok 2

Śmietanę wymieszać z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika, 1/3 farszu mięsno-pomidorowego,na brzegach w 4 miejscach kłaść kawałeczki sera topionego, polać 1/4 sosu śmietanowego. Ułożyć tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obłożony serem żółtym w plastrach i posypanym szczyptą chilli.

Krok 3

Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Zrobić smugi z keczupu i pokroić na 4 części, wyłożyć na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej