
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 sztuka
null
1 łyżeczka
5 łyżek
1.5 szklanki
null
null
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rabarbar duś z wodą i cukrem, po czym odparuj wodę.
Krok 2
Przepuść rabarbar przez maszynkę, po czym dodaj żółtko, masło i cukier. Utrzyj na gładką masę.
Krok 3
Dokładnie umyj ziemniaki, opłucz, ugotuj, odcedź, ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj mąkę, jajko. Przypraw solą i zagnieć ciasto.
Krok 4
Wyrabiaj krótko, podziel na części i formuj wałki o średnicy 2,5-3,5 cm. Pokrój na kawałki.
Krok 5
Każdy kawałek ciasta spłaszcz, po czym do środka włóż nadzienie, zlep i uformuj zgrabne kulki.
Krok 6
Knedle wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody. Przykryj i gotuj. Wyjmij łyżką, przelej gorącą woda i odsącz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej