
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 sztuka
null
1 łyżeczka
5 łyżek
1.5 szklanki
null
null
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rabarbar duś z wodą i cukrem, po czym odparuj wodę.
Krok 2
Przepuść rabarbar przez maszynkę, po czym dodaj żółtko, masło i cukier. Utrzyj na gładką masę.
Krok 3
Dokładnie umyj ziemniaki, opłucz, ugotuj, odcedź, ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj mąkę, jajko. Przypraw solą i zagnieć ciasto.
Krok 4
Wyrabiaj krótko, podziel na części i formuj wałki o średnicy 2,5-3,5 cm. Pokrój na kawałki.
Krok 5
Każdy kawałek ciasta spłaszcz, po czym do środka włóż nadzienie, zlep i uformuj zgrabne kulki.
Krok 6
Knedle wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody. Przykryj i gotuj. Wyjmij łyżką, przelej gorącą woda i odsącz.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej