
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 sztuka
null
1 łyżeczka
5 łyżek
1.5 szklanki
null
null
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rabarbar duś z wodą i cukrem, po czym odparuj wodę.
Krok 2
Przepuść rabarbar przez maszynkę, po czym dodaj żółtko, masło i cukier. Utrzyj na gładką masę.
Krok 3
Dokładnie umyj ziemniaki, opłucz, ugotuj, odcedź, ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj mąkę, jajko. Przypraw solą i zagnieć ciasto.
Krok 4
Wyrabiaj krótko, podziel na części i formuj wałki o średnicy 2,5-3,5 cm. Pokrój na kawałki.
Krok 5
Każdy kawałek ciasta spłaszcz, po czym do środka włóż nadzienie, zlep i uformuj zgrabne kulki.
Krok 6
Knedle wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody. Przykryj i gotuj. Wyjmij łyżką, przelej gorącą woda i odsącz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej