
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
4 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
8 łyżek
200 gramów
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ryż oraz bulion i gotować na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać 4 łyżki startego parmezanu oraz pieprz do smaku. Ryż całkowicie ostudzić.
Krok 2
W jednej misce wymieszać bułkę tartą z pozostałym parmezanem. W drugiej misce rozbełtać jajka ze szczyptą soli.
Krok 3
Mozzarellę pokroić na 1,5 - 2 cm kostki.
Krok 4
Z ryżu lepić kulki wkładając do środka kostkę mozzarelli. Każdą kulkę obtoczyć najpierw w jajku a następnie w mieszance bułki tartej z parmezanem.
Krok 5
Smażyć na głębokim oleju, najlepiej we frytkownicy ok. 5 min. Podawać z sosem pomidorowym lub Ketchupem. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























