
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
4 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
8 łyżek
200 gramów
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ryż oraz bulion i gotować na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać 4 łyżki startego parmezanu oraz pieprz do smaku. Ryż całkowicie ostudzić.
Krok 2
W jednej misce wymieszać bułkę tartą z pozostałym parmezanem. W drugiej misce rozbełtać jajka ze szczyptą soli.
Krok 3
Mozzarellę pokroić na 1,5 - 2 cm kostki.
Krok 4
Z ryżu lepić kulki wkładając do środka kostkę mozzarelli. Każdą kulkę obtoczyć najpierw w jajku a następnie w mieszance bułki tartej z parmezanem.
Krok 5
Smażyć na głębokim oleju, najlepiej we frytkownicy ok. 5 min. Podawać z sosem pomidorowym lub Ketchupem. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej