Kulki ryżowe z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulki ryżowe z mozzarellą

Autor: Domcia

ratingratingratingratingrating

5

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

8 łyżek

200 gramów

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ryż oraz bulion i gotować na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać 4 łyżki startego parmezanu oraz pieprz do smaku. Ryż całkowicie ostudzić.

Krok 2

W jednej misce wymieszać bułkę tartą z pozostałym parmezanem. W drugiej misce rozbełtać jajka ze szczyptą soli.

Krok 3

Mozzarellę pokroić na 1,5 - 2 cm kostki.

Krok 4

Z ryżu lepić kulki wkładając do środka kostkę mozzarelli. Każdą kulkę obtoczyć najpierw w jajku a następnie w mieszance bułki tartej z parmezanem.

Krok 5

Smażyć na głębokim oleju, najlepiej we frytkownicy ok. 5 min. Podawać z sosem pomidorowym lub Ketchupem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej