Kulki ryżowe z mozzarellą

Autor: Domcia

ratingratingratingratingrating

4

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

8 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ryż oraz bulion i gotować na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać 4 łyżki startego parmezanu oraz pieprz do smaku. Ryż całkowicie ostudzić.

Krok 2

W jednej misce wymieszać bułkę tartą z pozostałym parmezanem. W drugiej misce rozbełtać jajka ze szczyptą soli.

Krok 3

Mozzarellę pokroić na 1,5 - 2 cm kostki.

Krok 4

Z ryżu lepić kulki wkładając do środka kostkę mozzarelli. Każdą kulkę obtoczyć najpierw w jajku a następnie w mieszance bułki tartej z parmezanem.

Krok 5

Smażyć na głębokim oleju, najlepiej we frytkownicy ok. 5 min. Podawać z sosem pomidorowym lub Ketchupem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki ryżowe z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej