Składniki
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
1 sztuka
8 łyżek
1 szczypta
1 sztuka
4 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ryż oraz bulion i gotować na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać 4 łyżki startego parmezanu oraz pieprz do smaku. Ryż całkowicie ostudzić.
Krok 2
W jednej misce wymieszać bułkę tartą z pozostałym parmezanem. W drugiej misce rozbełtać jajka ze szczyptą soli.
Krok 3
Mozzarellę pokroić na 1,5 - 2 cm kostki.
Krok 4
Z ryżu lepić kulki wkładając do środka kostkę mozzarelli. Każdą kulkę obtoczyć najpierw w jajku a następnie w mieszance bułki tartej z parmezanem.
Krok 5
Smażyć na głębokim oleju, najlepiej we frytkownicy ok. 5 min. Podawać z sosem pomidorowym lub Ketchupem. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej