Ziemniaki pieczone w całości przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki pieczone w całości

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

20 mililitrów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zawijamy w folię , każdy osobno , dodając po łyżce masła , i pieczemy w temperaturze 170 stopni C do miękkości .

Krok 2

Do śmietany dodajemy zieleninę i pokrojoną drobno paprykę . Doprawiamy do smaku przyprawami .

Krok 3

Gotowe ziemniaki obieramy z folii . Nacinamy na każdym krzyżyk i , naciskając go palcami z czterech stron , tworzymy otwór na śmietanę .

Krok 4

Ziemniaki podajemy udekorowane szczypiorem i papryką .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki pieczone w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki pieczone w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki pieczone w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki pieczone w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki pieczone w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki pieczone w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki pieczone w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki pieczone w całości - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej