Tunezyjski gulasz z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunezyjski gulasz z jagnięciny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

50 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 ziarna

0.5 łyżeczki

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

150 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso jagnięce pokrój w grubą kostkę o wielkości 3 cm, oprósz przyprawą Harissa Knorr i solą. Odstaw na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Oderwij listki z kolendry i mięty, oddziel pestki granatu, a ogórka przekrój na cztery części i usuń z nich gniazda nasienne. Ogórka oprósz dodatkowo solą i odstaw na bok.

Tunezyjski gulasz z jagnięciny - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa zaczną się delikatnie rumienić, dodaj mięso jagnięce. Mięso smaż, aż się zarumieni, a z garnka wyparują wszelkie soki.

Tunezyjski gulasz z jagnięciny - Krok 2

Krok 3

Dodaj kmin rzymski, rozgniecione ziarna kardamonu, cynamon oraz kurkumę. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Następnie podlej bulionem domowym i dodaj ciecierzycę (namoczoną przez noc), melasę z granatu oraz pomidory. Całość duś ok. 80 minut pod przykryciem, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Na koniec udekoruj potrawę miętą, kolendrą i ziarnami granatu oraz kawałkami solonego ogórka.

Tunezyjski gulasz z jagnięciny - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli gulasz jest nieco za ostry, podawaj go z jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunezyjski gulasz z jagnięcinyTunezyjski gulasz z jagnięciny

Gulasz z jagnięciny, podobnie jak jagnięcina w innych daniach, nie jest w Polsce zbyt często spożywany. A szkoda, bo z tego mięsa można stworzyć pyszne dania. Tunezyjski gulasz z jagnięciny z dodatkiem warzyw, przypraw i owoców jest potrawą, którą warto spróbować. Jeśli chcesz czasem zaszaleć w kuchni – pamiętaj o tym przepisie.

Dla kogo?

Dla miłośników kulinarnych wędrówek w nieznane dotąd rejony. Postaraj się o mięso z jagnięciny i przekonaj się, jak pyszny gulasz można z niego przyrządzić!

Na jaką okazję?

Gulasz z jagnięciny to doskonałe rozwiązanie na uroczysty obiad.

Czy wiesz, że?

Warto wiedzieć, że jagnięcina podhalańska została wpisana do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tym bardziej warto jej spróbować!

Dla urozmaicenia:

Gulasz z jagnięciny jest pikantny, więc jeśli wolisz łagodniejsze smaki, podawaj go w towarzystwie greckiego jogurtu.