Tunezyjski gulasz z jagnięciny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

675

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

50 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 ziarna

0.5 łyżeczki

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

150 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso jagnięce pokrój w grubą kostkę o wielkości 3 cm, oprósz przyprawą Harissa Knorr i solą. Odstaw na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Oderwij listki z kolendry i mięty, oddziel pestki granatu, a ogórka przekrój na cztery części i usuń z nich gniazda nasienne. Ogórka oprósz dodatkowo solą i odstaw na bok.

Tunezyjski gulasz z jagnięciny - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa zaczną się delikatnie rumienić, dodaj mięso jagnięce. Mięso smaż, aż się zarumieni, a z garnka wyparują wszelkie soki.

Tunezyjski gulasz z jagnięciny - Krok 2

Krok 3

Dodaj kmin rzymski, rozgniecione ziarna kardamonu, cynamon oraz kurkumę. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Następnie podlej bulionem domowym i dodaj ciecierzycę (namoczoną przez noc), melasę z granatu oraz pomidory. Całość duś ok. 80 minut pod przykryciem, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Na koniec udekoruj potrawę miętą, kolendrą i ziarnami granatu oraz kawałkami solonego ogórka.

Tunezyjski gulasz z jagnięciny - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli gulasz jest nieco za ostry, podawaj go z jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Quesadillas - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunezyjski gulasz z jagnięcinyTunezyjski gulasz z jagnięciny

Gulasz z jagnięciny, podobnie jak jagnięcina w innych daniach, nie jest w Polsce zbyt często spożywany. A szkoda, bo z tego mięsa można stworzyć pyszne dania. Tunezyjski gulasz z jagnięciny z dodatkiem warzyw, przypraw i owoców jest potrawą, którą warto spróbować. Jeśli chcesz czasem zaszaleć w kuchni – pamiętaj o tym przepisie.

Dla kogo?

Dla miłośników kulinarnych wędrówek w nieznane dotąd rejony. Postaraj się o mięso z jagnięciny i przekonaj się, jak pyszny gulasz można z niego przyrządzić!

Na jaką okazję?

Gulasz z jagnięciny to doskonałe rozwiązanie na uroczysty obiad.

Czy wiesz, że?

Warto wiedzieć, że jagnięcina podhalańska została wpisana do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tym bardziej warto jej spróbować!

Dla urozmaicenia:

Gulasz z jagnięciny jest pikantny, więc jeśli wolisz łagodniejsze smaki, podawaj go w towarzystwie greckiego jogurtu.