Tunezyjski gulasz z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tunezyjski gulasz z jagnięciny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

50 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 ziarna

0.5 łyżeczki

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

150 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso jagnięce pokrój w grubą kostkę o wielkości 3 cm, oprósz przyprawą Harissa Knorr i solą. Odstaw na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Oderwij listki z kolendry i mięty, oddziel pestki granatu, a ogórka przekrój na cztery części i usuń z nich gniazda nasienne. Ogórka oprósz dodatkowo solą i odstaw na bok.

Tunezyjski gulasz z jagnięciny - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa zaczną się delikatnie rumienić, dodaj mięso jagnięce. Mięso smaż, aż się zarumieni, a z garnka wyparują wszelkie soki.

Tunezyjski gulasz z jagnięciny - Krok 2

Krok 3

Dodaj kmin rzymski, rozgniecione ziarna kardamonu, cynamon oraz kurkumę. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Następnie podlej bulionem domowym i dodaj ciecierzycę (namoczoną przez noc), melasę z granatu oraz pomidory. Całość duś ok. 80 minut pod przykryciem, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Na koniec udekoruj potrawę miętą, kolendrą i ziarnami granatu oraz kawałkami solonego ogórka.

Tunezyjski gulasz z jagnięciny - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli gulasz jest nieco za ostry, podawaj go z jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjski gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunezyjski gulasz z jagnięcinyTunezyjski gulasz z jagnięciny

Gulasz z jagnięciny, podobnie jak jagnięcina w innych daniach, nie jest w Polsce zbyt często spożywany. A szkoda, bo z tego mięsa można stworzyć pyszne dania. Tunezyjski gulasz z jagnięciny z dodatkiem warzyw, przypraw i owoców jest potrawą, którą warto spróbować. Jeśli chcesz czasem zaszaleć w kuchni – pamiętaj o tym przepisie.

Dla kogo?

Dla miłośników kulinarnych wędrówek w nieznane dotąd rejony. Postaraj się o mięso z jagnięciny i przekonaj się, jak pyszny gulasz można z niego przyrządzić!

Na jaką okazję?

Gulasz z jagnięciny to doskonałe rozwiązanie na uroczysty obiad.

Czy wiesz, że?

Warto wiedzieć, że jagnięcina podhalańska została wpisana do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tym bardziej warto jej spróbować!

Dla urozmaicenia:

Gulasz z jagnięciny jest pikantny, więc jeśli wolisz łagodniejsze smaki, podawaj go w towarzystwie greckiego jogurtu.