Sos pomidorowy z chilli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostry sos pomidorowy

Autor: Slavoo

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do niedużego rondelka lub garnka wlewamy przecież pomidorowy, taki w kartoniku. Zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki czyli suszoną paprykę chili, sól, cukier oraz sok pomidorowy.

Krok 2

Gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Cały czas mieszamy aż składniki ładnie się wymieszają i rozpuszczą.

Krok 3

Odstawiamy do wystudzenia i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Sos doskonały na zimno do pizzy, gołąbków, zapiekanek itd. Ilość papryki uzależniona jest od tego, jak ostry chcemy mieć sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej