Ostry sos pomidorowy

Autor: Slavoo

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do niedużego rondelka lub garnka wlewamy przecież pomidorowy, taki w kartoniku. Zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki czyli suszoną paprykę chili, sól, cukier oraz sok pomidorowy.

Krok 2

Gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Cały czas mieszamy aż składniki ładnie się wymieszają i rozpuszczą.

Krok 3

Odstawiamy do wystudzenia i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Sos doskonały na zimno do pizzy, gołąbków, zapiekanek itd. Ilość papryki uzależniona jest od tego, jak ostry chcemy mieć sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron z sosem a'la leczo
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej