Sos pomidorowy z chilli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostry sos pomidorowy

Autor: Slavoo

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do niedużego rondelka lub garnka wlewamy przecież pomidorowy, taki w kartoniku. Zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki czyli suszoną paprykę chili, sól, cukier oraz sok pomidorowy.

Krok 2

Gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Cały czas mieszamy aż składniki ładnie się wymieszają i rozpuszczą.

Krok 3

Odstawiamy do wystudzenia i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Sos doskonały na zimno do pizzy, gołąbków, zapiekanek itd. Ilość papryki uzależniona jest od tego, jak ostry chcemy mieć sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej