
Składniki
0.5 litra
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
3 łyżeczki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do niedużego rondelka lub garnka wlewamy przecież pomidorowy, taki w kartoniku. Zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki czyli suszoną paprykę chili, sól, cukier oraz sok pomidorowy.
Krok 2
Gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Cały czas mieszamy aż składniki ładnie się wymieszają i rozpuszczą.
Krok 3
Odstawiamy do wystudzenia i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Sos doskonały na zimno do pizzy, gołąbków, zapiekanek itd. Ilość papryki uzależniona jest od tego, jak ostry chcemy mieć sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej