Sos pomidorowy z chilli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostry sos pomidorowy

Autor: Slavoo

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do niedużego rondelka lub garnka wlewamy przecież pomidorowy, taki w kartoniku. Zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki czyli suszoną paprykę chili, sól, cukier oraz sok pomidorowy.

Krok 2

Gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Cały czas mieszamy aż składniki ładnie się wymieszają i rozpuszczą.

Krok 3

Odstawiamy do wystudzenia i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Sos doskonały na zimno do pizzy, gołąbków, zapiekanek itd. Ilość papryki uzależniona jest od tego, jak ostry chcemy mieć sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostry sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej