
Składniki
1 sztuka
null
null
1 łyżeczka
3 łyżki
null szczypt
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i dodaj marchewkę przez chwilę smaż.
Krok 2
Ogórki, pastę sardelową i kapary drobno posiekaj. Skrop sokiem z połowy cytryny i winem. Dodaj do marchewki i duś przez 15 minut.
Krok 3
Z masła i mąki zrób zasmażkę, wlej bulion Knorr, dodaj skórkę starta z cytryny, karmel, gałkę muszkatołową, cukier i sól. Wymieszaj wszystko i zagotuj.
Krok 4
Wlej następnie zasmażkę do duszonych warzyw.
Krok 5
Jajka ugotuj na twardo, schłodź obierz ze skorupki, oddziel żółtko od białek. Białka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw wraz z łyżeczką masła.
Krok 6
Podgrzej całość i dokładnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej