Sos orleański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos orleański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

1 łyżeczka

3 łyżki

null szczypt

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i dodaj marchewkę przez chwilę smaż.

Krok 2

Ogórki, pastę sardelową i kapary drobno posiekaj. Skrop sokiem z połowy cytryny i winem. Dodaj do marchewki i duś przez 15 minut.

Krok 3

Z masła i mąki zrób zasmażkę, wlej bulion Knorr, dodaj skórkę starta z cytryny, karmel, gałkę muszkatołową, cukier i sól. Wymieszaj wszystko i zagotuj.

Krok 4

Wlej następnie zasmażkę do duszonych warzyw.

Krok 5

Jajka ugotuj na twardo, schłodź obierz ze skorupki, oddziel żółtko od białek. Białka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw wraz z łyżeczką masła.

Krok 6

Podgrzej całość i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej