Sos orleański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos orleański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

1 łyżeczka

3 łyżki

null szczypt

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i dodaj marchewkę przez chwilę smaż.

Krok 2

Ogórki, pastę sardelową i kapary drobno posiekaj. Skrop sokiem z połowy cytryny i winem. Dodaj do marchewki i duś przez 15 minut.

Krok 3

Z masła i mąki zrób zasmażkę, wlej bulion Knorr, dodaj skórkę starta z cytryny, karmel, gałkę muszkatołową, cukier i sól. Wymieszaj wszystko i zagotuj.

Krok 4

Wlej następnie zasmażkę do duszonych warzyw.

Krok 5

Jajka ugotuj na twardo, schłodź obierz ze skorupki, oddziel żółtko od białek. Białka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw wraz z łyżeczką masła.

Krok 6

Podgrzej całość i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos orleański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pasztet z fasoli
czas przygotowania
145 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej