
Składniki
1 sztuka
null
null
1 łyżeczka
3 łyżki
null szczypt
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i dodaj marchewkę przez chwilę smaż.
Krok 2
Ogórki, pastę sardelową i kapary drobno posiekaj. Skrop sokiem z połowy cytryny i winem. Dodaj do marchewki i duś przez 15 minut.
Krok 3
Z masła i mąki zrób zasmażkę, wlej bulion Knorr, dodaj skórkę starta z cytryny, karmel, gałkę muszkatołową, cukier i sól. Wymieszaj wszystko i zagotuj.
Krok 4
Wlej następnie zasmażkę do duszonych warzyw.
Krok 5
Jajka ugotuj na twardo, schłodź obierz ze skorupki, oddziel żółtko od białek. Białka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw wraz z łyżeczką masła.
Krok 6
Podgrzej całość i dokładnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej