wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :)

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 litr

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki obrać, przełożyć w całości do garnka, dodać umyte mięsko, sól, pieprz - tak po 1/3 płaskiej łyżeczki. Zalać 1 litrem wody i gotować do miękkości.

Krok 2

Ostudzone mięsko drobno posiekać. Ostudzone marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku - wody.

Krok 3

Do posiekanego mięsa dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku, majonez, oraz czosnek niedźwiedzi lub posiekaną natkę pietruszki a także starty ser. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Zwilżonymi dłońmi wodą lub olejem z marchewki robimy placuszki na środek których nakładamy kulkę z mięsnego farszu i formujemy kuleczki oblepiając dokładnie farsz marchewką.

Krok 5

Do każdej mandarynki dawałam kawałek 0,5 cm łodyżki z natki pietruszki - by imitował ogonek. Gotowe mandarynki podgrzewamy ok.10 min.w piekarniku wcześniej nagrzanym do 200 stopni.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej