wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :)

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 litr

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki obrać, przełożyć w całości do garnka, dodać umyte mięsko, sól, pieprz - tak po 1/3 płaskiej łyżeczki. Zalać 1 litrem wody i gotować do miękkości.

Krok 2

Ostudzone mięsko drobno posiekać. Ostudzone marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku - wody.

Krok 3

Do posiekanego mięsa dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku, majonez, oraz czosnek niedźwiedzi lub posiekaną natkę pietruszki a także starty ser. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Zwilżonymi dłońmi wodą lub olejem z marchewki robimy placuszki na środek których nakładamy kulkę z mięsnego farszu i formujemy kuleczki oblepiając dokładnie farsz marchewką.

Krok 5

Do każdej mandarynki dawałam kawałek 0,5 cm łodyżki z natki pietruszki - by imitował ogonek. Gotowe mandarynki podgrzewamy ok.10 min.w piekarniku wcześniej nagrzanym do 200 stopni.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej