wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :)

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 litr

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki obrać, przełożyć w całości do garnka, dodać umyte mięsko, sól, pieprz - tak po 1/3 płaskiej łyżeczki. Zalać 1 litrem wody i gotować do miękkości.

Krok 2

Ostudzone mięsko drobno posiekać. Ostudzone marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku - wody.

Krok 3

Do posiekanego mięsa dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku, majonez, oraz czosnek niedźwiedzi lub posiekaną natkę pietruszki a także starty ser. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Zwilżonymi dłońmi wodą lub olejem z marchewki robimy placuszki na środek których nakładamy kulkę z mięsnego farszu i formujemy kuleczki oblepiając dokładnie farsz marchewką.

Krok 5

Do każdej mandarynki dawałam kawałek 0,5 cm łodyżki z natki pietruszki - by imitował ogonek. Gotowe mandarynki podgrzewamy ok.10 min.w piekarniku wcześniej nagrzanym do 200 stopni.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej