wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :)

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 litr

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki obrać, przełożyć w całości do garnka, dodać umyte mięsko, sól, pieprz - tak po 1/3 płaskiej łyżeczki. Zalać 1 litrem wody i gotować do miękkości.

Krok 2

Ostudzone mięsko drobno posiekać. Ostudzone marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku - wody.

Krok 3

Do posiekanego mięsa dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku, majonez, oraz czosnek niedźwiedzi lub posiekaną natkę pietruszki a także starty ser. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Zwilżonymi dłońmi wodą lub olejem z marchewki robimy placuszki na środek których nakładamy kulkę z mięsnego farszu i formujemy kuleczki oblepiając dokładnie farsz marchewką.

Krok 5

Do każdej mandarynki dawałam kawałek 0,5 cm łodyżki z natki pietruszki - by imitował ogonek. Gotowe mandarynki podgrzewamy ok.10 min.w piekarniku wcześniej nagrzanym do 200 stopni.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • wykwintne kuleczki a'la MANDARYNKI :) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej