Szpinak na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożony szpinak rozmroź, odciśnij nadmiar wody. Świeży umyj i osusz.

Szpinak na ostro - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż cebulę. Dodaj szpinak i zalej warzywa sosem Knorr wymieszanym ze śmietaną. Wszystko zagotuj.

Szpinak na ostro - Krok 2

Krok 3

Całość dopraw gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i zmiksuj dokładnie w blenderze. Posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C . Podawaj z chipsami tacos. Tak przygotowany szpinak to idealna przekąska lub dodatek do mięs.

Szpinak na ostro - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak z papryką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak na ostroSzpinak na ostro

Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała popularność na całym świecie. Będzie ona jeszcze smaczniejsza, jeśli samodzielnie przyrządzisz pikantny dip według tego przepisu. Użyj świeżych liści lub mrożonego, rozdrobnionego szpinaku. Przygotowanie dipu rozpocznij od posiekania cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej w garnku na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj szpinak oraz wymieszany z kwaśną śmietaną błyskawiczny sos czosnkowo-serowy w proszku. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby całość odpowiednio zgęstniała. Do przyprawienia wykorzystaj gałkę muszkatołową oraz pieprz kajeński. Całość zmiksuj za pomocą blendera, aż powstanie gładka jednolita masa. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego, posyp obficie startym żółtym serem i zapiecz w piekarniku. Podawaj na ciepło z nachosami. Szpinak na ostro będzie także idealnym dodatkiem do dań mięsnych, np. grillowanych skrzydełek z kurczaka. Naszymi przepisami udowadniamy, że smaczne gotowanie może być proste.