
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 kilogram
150 mililitrów
40 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki umyj, namocz, ugotuj i przetrzyj.
Krok 2
Cytryny umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
Krok 3
Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości kręgosłupa.
Krok 4
Posyp przyprawami i podsmaż.
Krok 5
Do wina dodaj cytryny, przecier ze śliwek, chrzan i natkę pietruszki. Sosem zalej karpia.
Krok 6
Rybę włóż do piekarnika i zapiecz.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej