Składniki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 kilogram
150 mililitrów
40 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki umyj, namocz, ugotuj i przetrzyj.
Krok 2
Cytryny umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
Krok 3
Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości kręgosłupa.
Krok 4
Posyp przyprawami i podsmaż.
Krok 5
Do wina dodaj cytryny, przecier ze śliwek, chrzan i natkę pietruszki. Sosem zalej karpia.
Krok 6
Rybę włóż do piekarnika i zapiecz.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej