Karp po kasztelańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp po kasztelańsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 kilogram

150 mililitrów

40 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyj, namocz, ugotuj i przetrzyj.

Krok 2

Cytryny umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Krok 3

Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości kręgosłupa.

Krok 4

Posyp przyprawami i podsmaż.

Krok 5

Do wina dodaj cytryny, przecier ze śliwek, chrzan i natkę pietruszki. Sosem zalej karpia.

Krok 6

Rybę włóż do piekarnika i zapiecz.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej