Karp po kasztelańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp po kasztelańsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 kilogram

150 mililitrów

40 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyj, namocz, ugotuj i przetrzyj.

Krok 2

Cytryny umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Krok 3

Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości kręgosłupa.

Krok 4

Posyp przyprawami i podsmaż.

Krok 5

Do wina dodaj cytryny, przecier ze śliwek, chrzan i natkę pietruszki. Sosem zalej karpia.

Krok 6

Rybę włóż do piekarnika i zapiecz.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej