Składniki
1.5 szklanki
0.5 szklanki
null szczypt
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 kilogramy
0.5 szklanki
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę spraw, odetnij głowę i wyjmij kręgosłup oraz duże ości.
Krok 2
Filety pokrój na porcje, skrop sokiem z cytryny, natrzyj szczyptą soli i wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 3
Pieprz w ziarenkach lekko stłucz i wymieszaj z bułką tartą.
Krok 4
Rybę oprósz mąką, panieruj w rozkłóconych jajkach i bułce tartej.
Krok 5
Smaż na złoto, na oleju wymieszanym z masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej