Karp smażony moczony w mleku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp smażony

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 litr

100 gramów

3 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonka. Moczymy w mleku przez całą noc.

Krok 2

Odsączamy karpia z mleka. Przygotowujemy składniki panierki: mąkę, rozmącone jajka oraz bułkę tartą wymieszaną z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 3

Obtaczamy karpia w mące, jajku i bułce. Smażymy z dwóch stron.

Krok 4

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK* KOJA MODYFIKACJA TO SMARZENIE KARPIA NA MAŚLE ZAMIAST OLEJU

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 17.12.2021

    Tak. Do mleka dodać pokrojone Pomarańcze pokrojone w Plasterki cebule pokrojoną w piórka, skórkę otartą z cytryny,świeży tymianek. Karpia po odsączeniu panierowany w mące migdałowej z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smażyć na maśle klarowanym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażonyKarp smażony

Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole. Obok pierogów, kapusty z grzybami i czerwonego barszczu stanowi jedną z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Smak mięsa tej ryby jest wyjątkowo intensywny i bardzo charakterystyczny. Aby go nieco złagodzić, należy zamoczyć oczyszczonego i pokrojonego karpia w mleku na noc. Jego smak nabierze wówczas delikatności i po usmażeniu mięso będzie bardziej kruche. W tym samym celu można też skropić rybę dużą ilością soku z cytryny. Karp panierowany w bułce z przyprawami jest chrupiący i delikatny w środku. Podczas Wigilii serwuje się go zazwyczaj samodzielnie, ewentualnie z dodatkiem chleba lub marynowanych czy kiszonych warzyw. Można do niego podać też kapustę z grzybami. W formie obiadowej do karpia dołącz ziemniaki puree lub z wody, posypane smażoną cebulą oraz świeże sałatki czy surówki. Bardzo dobrze komponuje się także z buraczkami na ciepło lub gotowanymi jarzynami. Podając rybę, udekoruj ją gałązką świeżego tymianku, natką pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i oczywiście plastrami lub ćwiartkami cytryny. Zobacz, jak krok po kroku przyrządzić smacznego smażonego karpia. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj się do Świąt!