Karp smażony moczony w mleku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karp smażony

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 litr

100 gramów

3 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonka. Moczymy w mleku przez całą noc.

Krok 2

Odsączamy karpia z mleka. Przygotowujemy składniki panierki: mąkę, rozmącone jajka oraz bułkę tartą wymieszaną z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 3

Obtaczamy karpia w mące, jajku i bułce. Smażymy z dwóch stron.

Krok 4

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażonyKarp smażony

Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole. Obok pierogów, kapusty z grzybami i czerwonego barszczu stanowi jedną z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Smak mięsa tej ryby jest wyjątkowo intensywny i bardzo charakterystyczny. Aby go nieco złagodzić, należy zamoczyć oczyszczonego i pokrojonego karpia w mleku na noc. Jego smak nabierze wówczas delikatności i po usmażeniu mięso będzie bardziej kruche. W tym samym celu można też skropić rybę dużą ilością soku z cytryny. Karp panierowany w bułce z przyprawami jest chrupiący i delikatny w środku. Podczas Wigilii serwuje się go zazwyczaj samodzielnie, ewentualnie z dodatkiem chleba lub marynowanych czy kiszonych warzyw. Można do niego podać też kapustę z grzybami. W formie obiadowej do karpia dołącz ziemniaki puree lub z wody, posypane smażoną cebulą oraz świeże sałatki czy surówki. Bardzo dobrze komponuje się także z buraczkami na ciepło lub gotowanymi jarzynami. Podając rybę, udekoruj ją gałązką świeżego tymianku, natką pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i oczywiście plastrami lub ćwiartkami cytryny. Zobacz, jak krok po kroku przyrządzić smacznego smażonego karpia. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj się do Świąt!