Karp smażony moczony w mleku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp smażony

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 litr

100 gramów

3 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonka. Moczymy w mleku przez całą noc.

Krok 2

Odsączamy karpia z mleka. Przygotowujemy składniki panierki: mąkę, rozmącone jajka oraz bułkę tartą wymieszaną z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 3

Obtaczamy karpia w mące, jajku i bułce. Smażymy z dwóch stron.

Krok 4

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK* KOJA MODYFIKACJA TO SMARZENIE KARPIA NA MAŚLE ZAMIAST OLEJU

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 17.12.2021

    Tak. Do mleka dodać pokrojone Pomarańcze pokrojone w Plasterki cebule pokrojoną w piórka, skórkę otartą z cytryny,świeży tymianek. Karpia po odsączeniu panierowany w mące migdałowej z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smażyć na maśle klarowanym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażonyKarp smażony

Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole. Obok pierogów, kapusty z grzybami i czerwonego barszczu stanowi jedną z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Smak mięsa tej ryby jest wyjątkowo intensywny i bardzo charakterystyczny. Aby go nieco złagodzić, należy zamoczyć oczyszczonego i pokrojonego karpia w mleku na noc. Jego smak nabierze wówczas delikatności i po usmażeniu mięso będzie bardziej kruche. W tym samym celu można też skropić rybę dużą ilością soku z cytryny. Karp panierowany w bułce z przyprawami jest chrupiący i delikatny w środku. Podczas Wigilii serwuje się go zazwyczaj samodzielnie, ewentualnie z dodatkiem chleba lub marynowanych czy kiszonych warzyw. Można do niego podać też kapustę z grzybami. W formie obiadowej do karpia dołącz ziemniaki puree lub z wody, posypane smażoną cebulą oraz świeże sałatki czy surówki. Bardzo dobrze komponuje się także z buraczkami na ciepło lub gotowanymi jarzynami. Podając rybę, udekoruj ją gałązką świeżego tymianku, natką pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i oczywiście plastrami lub ćwiartkami cytryny. Zobacz, jak krok po kroku przyrządzić smacznego smażonego karpia. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj się do Świąt!