Karp smażony

- Krok 1Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonka. Moczymy w mleku przez całą noc.
- Krok 2Odsączamy karpia z mleka. Przygotowujemy składniki panierki: mąkę, rozmącone jajka oraz bułkę tartą wymieszaną z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
- Krok 3Obtaczamy karpia w mące, jajku i bułce. Smażymy z dwóch stron.
- Krok 4Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole. Obok pierogów, kapusty z grzybami i czerwonego barszczu stanowi jedną z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Smak mięsa tej ryby jest wyjątkowo intensywny i bardzo charakterystyczny. Aby go nieco złagodzić, należy zamoczyć oczyszczonego i pokrojonego karpia w mleku na noc. Jego smak nabierze wówczas delikatności i po usmażeniu mięso będzie bardziej kruche. W tym samym celu można też skropić rybę dużą ilością soku z cytryny. Karp panierowany w bułce z przyprawami jest chrupiący i delikatny w środku. Podczas Wigilii serwuje się go zazwyczaj samodzielnie, ewentualnie z dodatkiem chleba lub marynowanych czy kiszonych warzyw. Można do niego podać też kapustę z grzybami. W formie obiadowej do karpia dołącz ziemniaki puree lub z wody, posypane smażoną cebulą oraz świeże sałatki czy surówki. Bardzo dobrze komponuje się także z buraczkami na ciepło lub gotowanymi jarzynami. Podając rybę, udekoruj ją gałązką świeżego tymianku, natką pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i oczywiście plastrami lub ćwiartkami cytryny. Zobacz, jak krok po kroku przyrządzić smacznego smażonego karpia. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj się do Świąt!