Gęś nadziewana gruszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęś nadziewana gruszkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

20 dekagramów

1 sztuka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj.

Krok 2

Gęś umyj, osusz i natrzyj cebulą, czosnkiem, wszystkimi przyprawami oraz winem. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

Krok 3

Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki i wymieszaj z konfiturą.

Krok 4

Gęś napełnij przygotowanym farszem, zaszyj. Masło roztop, wymieszaj z olejem i posmaruj gęś.

Krok 5

Mięso włóż do rękawa i piecz przez 120 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęś nadziewana gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęś nadziewana gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęś nadziewana gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęś nadziewana gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęś nadziewana gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęś nadziewana gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęś nadziewana gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęś nadziewana gruszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej