Okrasa z gęsi – przepis. Co to jest?
Jak przygotować okrasę z gęsi i do czego ją wykorzystać? Klasyczna okrasa z gęsiny przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych smaków.
Okrasa z gęsi – co to jest?
Prosta okrasa z gęsi jest staropolskim smarowidłem do chleba, które przygotowywało się kiedyś na początku listopada – „na św. Marcina”, kiedy przychodził czas na ubój gęsi przed zimą. Okrasa powstaje zarówno z tłustszych części gęsich tuszek, np. udek, jak i tych chudych, szczególnie piersi. Gęsia okrasa doskonale sprawdzi się do smarowania pieczywa. Z powodzeniem wykorzystacie ją zarówno do domowego chleba na zakwasie, jak i sklepowych kajzerek na śniadanie. Świetnie komponuje się z wędlinami i ogórkami kiszonymi. Okrasę możecie wykorzystać też jako dodatek do gotowanych ziemniaków lub polać nią purée. Na okrasie podsmażycie też ziemniaki, a nawet przygotujecie jajecznicę. Okrasę z gęsi wykorzystacie również do pierogów z mięsem, kopytek i innych mącznych dań. Można z nią przygotować nawet kapustę zasmażaną z boczkiem oraz bigos staropolski.
Okrasa z gęsi – przepis domowy
Kilogram mięsa z gęsi zmielcie w maszynce razem ze skórą, dodajcie pieprz, świeży rozmaryn i suszony cząber, a następnie ubijcie w słoiku lub glinianym naczyniu i zalejcie litrem gęsiego tłuszczu. Pozostawcie naczynie do pełnego wystudzenia i wstawcie do lodówki. Jeśli przygotujecie większą porcję okrasy z gęsi, możecie ją z powodzeniem zamrozić w małych pojemnikach i rozmrażać na bieżąco, a później stosować do dań jednogarnkowych lub podsmażania mięsa i warzyw.
Komentarze (0)