Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
6 łyżek
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki i cebulę. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Krok 2
Sezam prażymy na suchej patelni i dodajemy do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodajemy też rozkruszoną kostkę czosnkową, mąkę, jajka, sól i wasabi. Mieszamy wszystko na gładką masę.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy masę tworząc placki, które smażymy na złoto. Do naczynia żaroodpornego wkładamy usmażone placki, przykrywamy i trzymamy w piekarniku by były ciepłe aż do wysmażenia wszystkich placków. Przed podaniem skrapiamy placki w naczyniu olejem sezamowym.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej