Placki ziemniaczane w japońskim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane w japońskim stylu

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki i cebulę. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Krok 2

Sezam prażymy na suchej patelni i dodajemy do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodajemy też rozkruszoną kostkę czosnkową, mąkę, jajka, sól i wasabi. Mieszamy wszystko na gładką masę.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy masę tworząc placki, które smażymy na złoto. Do naczynia żaroodpornego wkładamy usmażone placki, przykrywamy i trzymamy w piekarniku by były ciepłe aż do wysmażenia wszystkich placków. Przed podaniem skrapiamy placki w naczyniu olejem sezamowym.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej