Placki ziemniaczane w japońskim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane w japońskim stylu

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
23 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki i cebulę. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Krok 2

Sezam prażymy na suchej patelni i dodajemy do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodajemy też rozkruszoną kostkę czosnkową, mąkę, jajka, sól i wasabi. Mieszamy wszystko na gładką masę.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy masę tworząc placki, które smażymy na złoto. Do naczynia żaroodpornego wkładamy usmażone placki, przykrywamy i trzymamy w piekarniku by były ciepłe aż do wysmażenia wszystkich placków. Przed podaniem skrapiamy placki w naczyniu olejem sezamowym.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej