Placki ziemniaczane w japońskim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane w japońskim stylu

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
23 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki i cebulę. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Krok 2

Sezam prażymy na suchej patelni i dodajemy do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodajemy też rozkruszoną kostkę czosnkową, mąkę, jajka, sól i wasabi. Mieszamy wszystko na gładką masę.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy masę tworząc placki, które smażymy na złoto. Do naczynia żaroodpornego wkładamy usmażone placki, przykrywamy i trzymamy w piekarniku by były ciepłe aż do wysmażenia wszystkich placków. Przed podaniem skrapiamy placki w naczyniu olejem sezamowym.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane w japońskim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej