Calzone, czyli pierogowa pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone, czyli pierogowa pizza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

150 gramów

400 gramów

2 sztuki

60 gramów

2 łyżki

8 plastrów

150 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj miękkie masło.

Krok 2

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką mąki i oliwy i wymieszaj z mąką. Dodaj żółtko.

Krok 3

Ciasto wyrób i odstaw na 20 minut, żeby wyrosło.

Krok 4

Przesmaż na oliwie cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, szynkę, pomidory, koncentrat, oliwki i bazylię. Po przestudzeniu dodaj pokrojony w kostkę ser.

Krok 5

Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkuj. Nakładaj farsz i składaj na pół.

Krok 6

Posklejaj brzegi tak, by uformować duże pierogi. Posmaruj z każdej strony oliwą i piecz 30 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka ze śledziami
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej