Calzone, czyli pierogowa pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone, czyli pierogowa pizza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

150 gramów

400 gramów

2 sztuki

60 gramów

2 łyżki

8 plastrów

150 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj miękkie masło.

Krok 2

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką mąki i oliwy i wymieszaj z mąką. Dodaj żółtko.

Krok 3

Ciasto wyrób i odstaw na 20 minut, żeby wyrosło.

Krok 4

Przesmaż na oliwie cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, szynkę, pomidory, koncentrat, oliwki i bazylię. Po przestudzeniu dodaj pokrojony w kostkę ser.

Krok 5

Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkuj. Nakładaj farsz i składaj na pół.

Krok 6

Posklejaj brzegi tak, by uformować duże pierogi. Posmaruj z każdej strony oliwą i piecz 30 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Pomidorowa z makaronem
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej