Calzone, czyli pierogowa pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone, czyli pierogowa pizza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

150 gramów

400 gramów

2 sztuki

60 gramów

2 łyżki

8 plastrów

150 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj miękkie masło.

Krok 2

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką mąki i oliwy i wymieszaj z mąką. Dodaj żółtko.

Krok 3

Ciasto wyrób i odstaw na 20 minut, żeby wyrosło.

Krok 4

Przesmaż na oliwie cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, szynkę, pomidory, koncentrat, oliwki i bazylię. Po przestudzeniu dodaj pokrojony w kostkę ser.

Krok 5

Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkuj. Nakładaj farsz i składaj na pół.

Krok 6

Posklejaj brzegi tak, by uformować duże pierogi. Posmaruj z każdej strony oliwą i piecz 30 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej