
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
200 mililitrów
150 gramów
400 gramów
2 sztuki
60 gramów
2 łyżki
8 plastrów
150 gramów
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj miękkie masło.
Krok 2
W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką mąki i oliwy i wymieszaj z mąką. Dodaj żółtko.
Krok 3
Ciasto wyrób i odstaw na 20 minut, żeby wyrosło.
Krok 4
Przesmaż na oliwie cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, szynkę, pomidory, koncentrat, oliwki i bazylię. Po przestudzeniu dodaj pokrojony w kostkę ser.
Krok 5
Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkuj. Nakładaj farsz i składaj na pół.
Krok 6
Posklejaj brzegi tak, by uformować duże pierogi. Posmaruj z każdej strony oliwą i piecz 30 minut w 200 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej