Składniki
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
200 mililitrów
150 gramów
400 gramów
2 sztuki
60 gramów
2 łyżki
8 plastrów
150 gramów
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj miękkie masło.
Krok 2
W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką mąki i oliwy i wymieszaj z mąką. Dodaj żółtko.
Krok 3
Ciasto wyrób i odstaw na 20 minut, żeby wyrosło.
Krok 4
Przesmaż na oliwie cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, szynkę, pomidory, koncentrat, oliwki i bazylię. Po przestudzeniu dodaj pokrojony w kostkę ser.
Krok 5
Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkuj. Nakładaj farsz i składaj na pół.
Krok 6
Posklejaj brzegi tak, by uformować duże pierogi. Posmaruj z każdej strony oliwą i piecz 30 minut w 200 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej