Calzone, czyli pierogowa pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone, czyli pierogowa pizza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

150 gramów

400 gramów

2 sztuki

60 gramów

2 łyżki

8 plastrów

150 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj miękkie masło.

Krok 2

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką mąki i oliwy i wymieszaj z mąką. Dodaj żółtko.

Krok 3

Ciasto wyrób i odstaw na 20 minut, żeby wyrosło.

Krok 4

Przesmaż na oliwie cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, szynkę, pomidory, koncentrat, oliwki i bazylię. Po przestudzeniu dodaj pokrojony w kostkę ser.

Krok 5

Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkuj. Nakładaj farsz i składaj na pół.

Krok 6

Posklejaj brzegi tak, by uformować duże pierogi. Posmaruj z każdej strony oliwą i piecz 30 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej