Calzone, czyli pierogowa pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone, czyli pierogowa pizza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

150 gramów

400 gramów

2 sztuki

60 gramów

2 łyżki

8 plastrów

150 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj miękkie masło.

Krok 2

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką mąki i oliwy i wymieszaj z mąką. Dodaj żółtko.

Krok 3

Ciasto wyrób i odstaw na 20 minut, żeby wyrosło.

Krok 4

Przesmaż na oliwie cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, szynkę, pomidory, koncentrat, oliwki i bazylię. Po przestudzeniu dodaj pokrojony w kostkę ser.

Krok 5

Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkuj. Nakładaj farsz i składaj na pół.

Krok 6

Posklejaj brzegi tak, by uformować duże pierogi. Posmaruj z każdej strony oliwą i piecz 30 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone, czyli pierogowa pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej