Gulasz wołowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

102

257 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1420 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

0 gramów

2 łyżki

100 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0 gramów

400 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Gulasz wołowy - Krok 1

Krok 2

Na gorącym tłuszczu podsmaż oprószoną w mące, pokrojoną w gruba kostkę o boku ok. 2x2 cm wołowinę. Gdy dobrze się zarumieni, dodaj pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę. Smaż aż do lekkiego zrumienienia.

Gulasz wołowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj wtedy łyżeczkę słodkiej papryki, oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż mieszając jeszcze chwilę.

Gulasz wołowy - Krok 3

Krok 4

Mięso zalej 600 ml zimnej wody i dodaj przyprawy. Mięso duś pod przykryciem około 40 minut aż będzie zupełnie miękkie.

Gulasz wołowy - Krok 4

Krok 5

Na pięć minut przed końcem duszenia do garnka z mięsem wrzuć pokrojoną w gruba kostkę kolorową paprykę.

Gulasz wołowy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeżeli lubisz ostre smaki gulasz dopraw szczyptą ostrej papryki.

3

Opinie o przepisie

  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak

    Rama dobra na obrazy - a ja wole smalec z odrobina oleju ! i szczypta chili ,oraz kmineczek !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Smykowski

    Daniel Smykowski

    Wołowina zawsze super! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Galczewska

    Anna Galczewska

    Do tego kluseczki śląskie albo kopytka no i jeszcze suróweczka +barszczyk czerwony . Prawda , że pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowyGulasz wołowy

Gulasz wołowy w papryce sprawdzi się zarówno w przypadku codziennego obiadu, jak i wyjątkowych rodzinnych okazji. Pokrojone w kostkę mięso wołowe, okraszone sosem i warzywami. Brzmi pysznie! Bez problemu przygotujesz danie sama, potrzebujesz na to niecałej godziny. Kostki wołowe podsmaż na maśle, aż ładnie się zrumienią. Dodaj cebulę pokrojoną w kosteczkę, zeszklij, a następnie posyp wszystko słodką papryką. Przyprawa będzie pozytywnym zaskoczeniem dla smakoszy, bo sprawi, że gulasz nabierze bardzo charakterystycznego, lekko słodkawego smaku. Całość duś pod przykryciem, a na koniec dodaj pokrojoną paprykę. Możesz użyć kilku rodzajów - danie nabierze wtedy wspaniałych kolorów, a świeża papryka podkreśli smak tej potrawy. Podawaj na gorąco, przystrojone listkiem świeżej bazylii lub natką pietruszki.