Gulasz wołowy - przepis z antrykotu wołowego | Przepisy.pl pixel

Gulasz wołowy

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

110

heart
464 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1920 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w większą kostkę ok. 2 cm na 2 cm. Skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz musztardę i zamarynuj mięso. Zagotuj wodę w czajniku.

Gulasz wołowy - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cebulę obierz. Warzywa pokrój w kostkę ok. 2 cm na 2 cm. Czosnek posiekaj.

Gulasz wołowy - Krok 2

Krok 3

Oprósz lekko mięso mąką. W szerokim rondlu na oleju smaż mięso aż zrobi się mocno rumiane z każdej strony, ok. 4-6 minut. Następnie dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.

Gulasz wołowy - Krok 3

Krok 4

Wsyp wszystkie przyprawy i smaż 1 minutę.

Gulasz wołowy - Krok 4

Krok 5

Wlej gorącą wodę tak aby zakryła w ¾ mięso. Dodaj kostkę Knorr, sos sojowy i całość duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a mięso zrobi się miękkie. Podawaj tradycyjnie z jasnym pieczywem lub ziemniakami.

Gulasz wołowy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki, pieczarki i warzywa korzeniowe. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Słodką paprykę możesz zastąpić wędzoną co jeszcze bardziej podkreśli smak dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowyGulasz wołowy

Przepis na gulasz wołowy zajmuje ważne miejsce na liście domowych potraw. Jest obecny w tradycjach kulinarnych wielu krajów, więc inspiracji na smaczne modyfikacje dania z pewnością nie zabraknie. Pyszna potrawa jednogarnkowa z mięsa wołowego, która pozwoli zaoszczędzić sporo czasu bez uszczerbku na walorach smakowych. O niezawodnym przepisie na gulasz wołowy pamiętaj zawsze, kiedy nie masz pomysłu na smaczny, mięsny posiłek. Upewnij się, że w garnku znajdzie się miejsce dla kolorowych papryk, które wspaniale urozmaicą wygląd i smak potrawy.

Dla kogo?

Fakt, że wszystkie składniki gulaszu lądują w jednym naczyniu, sprawia, że nie tylko samo gotowanie jest prostsze i szybsze, ale też mniej rzeczy zostaje do sprzątania. Nie ma to, jak gulasz wołowy! Przepis będzie więc w sam raz dla kucharzy, którym zależy na czasie.

Na jaką okazję?

Do wypróbowania przepisu na gulasz wołowy nie trzeba specjalnego pretekstu. Sprawdzi się jako pomysł na obiad lub gorącą kolację. Jesienne i zimowe wieczory upłyną w smakowitej atmosferze. Przygotuj większą porcję i zaproś znajomych wieczorową porą. Gulasz wołowy to potrawa idealna na przyjęcia!

Czy wiesz, że?

Sól należy dodawać do gulaszu wołowego dopiero pod koniec gotowania. Dołączona na samym początku będzie powodem, przez który mięso stanie się twarde. A to jest w stanie odebrać całą przyjemność z jedzenia domowego gulaszu wołowego!

Dla urozmaicenia:

Gulasz wołowy podawaj z ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną jęczmienną lub kluskami śląskimi. Do gulaszu z mięsa wołowego bardzo dobrze pasują też swojskie kopytka. Jeśli więc nie masz pomysłu na smaczny i zarazem prosty obiad, wypróbuj gulasz wołowy. Przepis już znasz, pozostała tylko realizacja!