Gulasz wołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wołowy

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

105

295 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1765 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w większą kostkę ok 2 cm na 2 cm. Skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz musztardę i zamarynuj mięso. Zagotuj wodę w czajniku.

Gulasz wołowy - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych . Cebulę obierz. Warzywa pokrój w kostkę ok 2 cm na 2 cm. Czosnek posiekaj.

Gulasz wołowy - Krok 2

Krok 3

Oprósz lekko mięso mąką. W szerokim rondlu na oleju smaż mięso aż zrobi się mocno rumiane z każdej strony, ok 4-6 minut. Następnie dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.

Gulasz wołowy - Krok 3

Krok 4

Wsyp wszystkie przyprawy i smaż 1 minutę.

Gulasz wołowy - Krok 4

Krok 5

Wlej gorącą wodę tak aby zakryła w ¾ mięso. Dodaj kostkę Knorr, sos sojowy i całość duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje a mięso zrobi się miękkie. Podawaj tradycyjnie z jasnym pieczywem lub ziemniakami.

Gulasz wołowy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki, pieczarki i warzywa korzeniowe. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Słodką paprykę możesz zastąpić wędzoną co jeszcze bardziej podkreśli smak dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowyGulasz wołowy

Gulasz wołowy zajmuje ważne miejsce na liście domowych potraw. Jest obecny w tradycjach kulinarnych wielu krajów, więc inspiracji na smaczne modyfikacje dania z pewnością nie zabraknie. Pyszna potrawa jednogarnkowa z mięsa wołowego, która pozwoli zaoszczędzić sporo czasu bez uszczerbku na walorach smakowych.

Dla kogo?

Fakt, że wszystkie składniki gulaszu lądują w jednym naczyniu, sprawia, że nie tylko samo gotowanie jest prostsze i szybsze, ale też mniej rzeczy zostaje do sprzątania. W sam raz dla kucharzy, którym zależy na czasie.

Na jaką okazję?

Do wypróbowania przepisu na gulasz wołowy nie trzeba specjalnego pretekstu. Sprawdzi się jako pomysł na obiad lub gorącą kolację. Jesienne i zimowe wieczory upłyną w smakowitej atmosferze.

Czy wiesz, że?

Sól należy dodawać dopiero pod koniec gotowania. Dołączona na samym początku będzie powodem, przez który mięso stanie się twarde.

Dla urozmaicenia:

Gulasz wołowy podawajcie z ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną jęczmienną lub kluskami śląskimi.