Gulasz wołowy

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

102

272 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1420 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w większą kostkę ok 2 cm na 2 cm. Skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz musztardę i zamarynuj mięso. Zagotuj wodę w czajniku.

Gulasz wołowy - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych . Cebulę obierz. Warzywa pokrój w kostkę ok 2 cm na 2 cm. Czosnek posiekaj.

Gulasz wołowy - Krok 2

Krok 3

Oprósz lekko mięso mąką. W szerokim rondlu na oleju smaż mięso aż zrobi się mocno rumiane z każdej strony, ok 4-6 minut. Następnie dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.

Gulasz wołowy - Krok 3

Krok 4

Wsyp wszystkie przyprawy i smaż 1 minutę.

Gulasz wołowy - Krok 4

Krok 5

Wlej gorącą wodę tak aby zakryła w ¾ mięso. Dodaj kostkę Knorr, sos sojowy i całość duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje a mięso zrobi się miękkie. Podawaj tradycyjnie z jasnym pieczywem lub ziemniakami.

Gulasz wołowy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki, pieczarki i warzywa korzeniowe. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Słodką paprykę możesz zastąpić wędzoną co jeszcze bardziej podkreśli smak dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowyGulasz wołowy

Gulasz wołowy zajmuje ważne miejsce na liście domowych potraw. Jest obecny w tradycjach kulinarnych wielu krajów, więc inspiracji na smaczne modyfikacje dania z pewnością nie zabraknie. Pyszna potrawa jednogarnkowa z mięsa wołowego, która pozwoli zaoszczędzić sporo czasu bez uszczerbku na walorach smakowych.

Dla kogo?

Fakt, że wszystkie składniki gulaszu lądują w jednym naczyniu, sprawia, że nie tylko samo gotowanie jest prostsze i szybsze, ale też mniej rzeczy zostaje do sprzątania. W sam raz dla kucharzy, którym zależy na czasie.

Na jaką okazję?

Do wypróbowania przepisu na gulasz wołowy nie trzeba specjalnego pretekstu. Sprawdzi się jako pomysł na obiad lub gorącą kolację. Jesienne i zimowe wieczory upłyną w smakowitej atmosferze.

Czy wiesz, że?

Sól należy dodawać dopiero pod koniec gotowania. Dołączona na samym początku będzie powodem, przez który mięso stanie się twarde.

Dla urozmaicenia:

Gulasz wołowy podawajcie z ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną jęczmienną lub kluskami śląskimi.