
Składniki
400 gramów
1
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
0.5 szklanki
2 sztuki
5 ziaren
5 ziaren
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłukane i osuszone mięso pokrój w poprzek włókien ma plastry grubości 1 cm. Rozbij je tłuczkiem, natrzyj przyprawa Knorr i posmaruj musztardą.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w piórka, ogórki w paski. Na każdym płacie mięsa ułóż plaster boczku, po kawałku ogórka i po kilka piórek cebuli. Płaty zwiń ciasno w rulon i zepnij wykałaczką.
Krok 3
Zrazy oprósz mąką, zrumień na patelni i przełóż do rondla. Posiekaj czosnek i dołóż do naczynia. Zalej 1 l wody.
Krok 4
Dodaj bulionetkę Knorr, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Całość duś ok. 45 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Odparowany płyn uzupełnij przegotowaną wodą i duś jeszcze około 15 minut (do miękkości). Śmietanę wymieszaj z mąką i zaciągnij sos, zagotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej