Zrazy po Śląsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy po Śląsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

0.5 szklanki

2 sztuki

5 ziaren

5 ziaren

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane i osuszone mięso pokrój w poprzek włókien ma plastry grubości 1 cm. Rozbij je tłuczkiem, natrzyj przyprawa Knorr i posmaruj musztardą.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w piórka, ogórki w paski. Na każdym płacie mięsa ułóż plaster boczku, po kawałku ogórka i po kilka piórek cebuli. Płaty zwiń ciasno w rulon i zepnij wykałaczką.

Krok 3

Zrazy oprósz mąką, zrumień na patelni i przełóż do rondla. Posiekaj czosnek i dołóż do naczynia. Zalej 1 l wody.

Krok 4

Dodaj bulionetkę Knorr, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Całość duś ok. 45 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Odparowany płyn uzupełnij przegotowaną wodą i duś jeszcze około 15 minut (do miękkości). Śmietanę wymieszaj z mąką i zaciągnij sos, zagotuj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy po Śląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy po Śląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy po Śląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy po Śląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy po Śląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy po Śląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy po Śląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy po Śląsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej