Barszcz ukraiński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz ukraiński

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

7

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę opłucz, zalej zimną wodą i pozostaw na noc. Rano odlej wodę, dolej 2,5 szkl zimnej wody i gotuj przez godzinę. Odcedź.

Krok 2

Buraki umyj, obierz i zetrzyj. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do garnka z wrzącą wodą włóż ziemniaki, fasolę, cebulę i czosnek.

Krok 3

Zagotuj, gotuj kilka minut i dodaj starte buraki, koncentrat pomidorowy i bulionetkę warzywną. Znów zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ukraiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ukraiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ukraiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ukraiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ukraiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ukraiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ukraiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz ukraiński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej