Żur śląski „Rozwodnik” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur śląski „Rozwodnik”

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 kilogram

5 sztuk

1 sztuka

1.5 kilograma

200 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięsa i grzyby wkładamy do gara i zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 h. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je.

Krok 2

Boczek smażymy z cebulą (skórę możemy dorzucić do wywaru). Osobno gotujemy jaja na twardo.

Krok 3

Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięsa i grzyby. Oddzielamy od ewentualnych kości, kroimy i dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Gotujemy około 1/2 godziny.

Krok 4

Ugotowane ziemniaki gnieciemy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulą.

Krok 5

Na głęboki talerz dajemy ziemniaki, zalewamy żurem, dodajemy jajko i kleks śmietany

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej