Żur śląski „Rozwodnik” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur śląski „Rozwodnik”

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 kilogram

5 sztuk

1 sztuka

1.5 kilograma

200 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięsa i grzyby wkładamy do gara i zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 h. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je.

Krok 2

Boczek smażymy z cebulą (skórę możemy dorzucić do wywaru). Osobno gotujemy jaja na twardo.

Krok 3

Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięsa i grzyby. Oddzielamy od ewentualnych kości, kroimy i dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Gotujemy około 1/2 godziny.

Krok 4

Ugotowane ziemniaki gnieciemy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulą.

Krok 5

Na głęboki talerz dajemy ziemniaki, zalewamy żurem, dodajemy jajko i kleks śmietany

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej