Żur śląski „Rozwodnik”

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

455

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 kilogram

5 sztuk

1 sztuka

1.5 kilograma

200 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięsa i grzyby wkładamy do gara i zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 h. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je.

Krok 2

Boczek smażymy z cebulą (skórę możemy dorzucić do wywaru). Osobno gotujemy jaja na twardo.

Krok 3

Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięsa i grzyby. Oddzielamy od ewentualnych kości, kroimy i dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Gotujemy około 1/2 godziny.

Krok 4

Ugotowane ziemniaki gnieciemy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulą.

Krok 5

Na głęboki talerz dajemy ziemniaki, zalewamy żurem, dodajemy jajko i kleks śmietany

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur śląski „Rozwodnik” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Amerykańskie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej