
Składniki
1 sztuka
1 kilogram
5 sztuk
1 sztuka
1.5 kilograma
200 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięsa i grzyby wkładamy do gara i zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 h. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je.
Krok 2
Boczek smażymy z cebulą (skórę możemy dorzucić do wywaru). Osobno gotujemy jaja na twardo.
Krok 3
Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięsa i grzyby. Oddzielamy od ewentualnych kości, kroimy i dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Gotujemy około 1/2 godziny.
Krok 4
Ugotowane ziemniaki gnieciemy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulą.
Krok 5
Na głęboki talerz dajemy ziemniaki, zalewamy żurem, dodajemy jajko i kleks śmietany
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej