
Składniki
1 sztuka
1 kilogram
5 sztuk
1 sztuka
1.5 kilograma
200 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięsa i grzyby wkładamy do gara i zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 h. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je.
Krok 2
Boczek smażymy z cebulą (skórę możemy dorzucić do wywaru). Osobno gotujemy jaja na twardo.
Krok 3
Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięsa i grzyby. Oddzielamy od ewentualnych kości, kroimy i dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Gotujemy około 1/2 godziny.
Krok 4
Ugotowane ziemniaki gnieciemy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulą.
Krok 5
Na głęboki talerz dajemy ziemniaki, zalewamy żurem, dodajemy jajko i kleks śmietany
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej