Kurczak w sosie cytrynowym po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie cytrynowym po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

50 gramów

30 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone udka z kurczaka przełóż do rękawa do pieczenia.

Krok 2

Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, mąkę, śmietanę oraz przyprawy z opakowania Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr. Zamknij szczelnie woreczek i dokładnie wymieszaj składniki.

Krok 3

Mięso w woreczku ułóż w naczyniu żaroodpornym i całość piecz przez 40 minut w temperaturze 180 °C.

Krok 4

W mikserze wymieszaj pokruszony chleb z natką pietruszki i parmezanem. Powinna powstać posypka chlebowa.

Krok 5

Gdy mięso będzie upieczone, otwórz ostrożnie woreczek. Następnie posyp mięso kruszonką chlebową i piecz jeszcze przez 10-15 minut w temperaturze 200 °C, aż masa z chleba zrobi się chrupiąca i rumiana. Potrawę podawaj ze świeżym szpinakiem, serem feta i limonką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej