Kurczak w sosie cytrynowym po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie cytrynowym po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

125 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

50 gramów

30 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone udka z kurczaka przełóż do rękawa do pieczenia.

Krok 2

Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, mąkę, śmietanę oraz przyprawy z opakowania Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr. Zamknij szczelnie woreczek i dokładnie wymieszaj składniki.

Krok 3

Mięso w woreczku ułóż w naczyniu żaroodpornym i całość piecz przez 40 minut w temperaturze 180 °C.

Krok 4

W mikserze wymieszaj pokruszony chleb z natką pietruszki i parmezanem. Powinna powstać posypka chlebowa.

Krok 5

Gdy mięso będzie upieczone, otwórz ostrożnie woreczek. Następnie posyp mięso kruszonką chlebową i piecz jeszcze przez 10-15 minut w temperaturze 200 °C, aż masa z chleba zrobi się chrupiąca i rumiana. Potrawę podawaj ze świeżym szpinakiem, serem feta i limonką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej