Kurczak w sosie cytrynowym po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

50 gramów

30 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone udka z kurczaka przełóż do rękawa do pieczenia.

Krok 2

Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, mąkę, śmietanę oraz przyprawy z opakowania Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr. Zamknij szczelnie woreczek i dokładnie wymieszaj składniki.

Krok 3

Mięso w woreczku ułóż w naczyniu żaroodpornym i całość piecz przez 40 minut w temperaturze 180 °C.

Krok 4

W mikserze wymieszaj pokruszony chleb z natką pietruszki i parmezanem. Powinna powstać posypka chlebowa.

Krok 5

Gdy mięso będzie upieczone, otwórz ostrożnie woreczek. Następnie posyp mięso kruszonką chlebową i piecz jeszcze przez 10-15 minut w temperaturze 200 °C, aż masa z chleba zrobi się chrupiąca i rumiana. Potrawę podawaj ze świeżym szpinakiem, serem feta i limonką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie cytrynowym po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej