Tosty cynamonowe z truskawkami
i wanilią
łatwe
404 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
6 sztuk
100 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
500 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wanilię rozetnij wzdłuż i wyskrob miąższ do miski. Wlej mleko, wbij jajka i dokładnie roztrzep.

Krok 2
W otrzymanej masie namocz przez chwilę kromki pieczywa i usmaż z obu stron na złoto na patelni na rozgrzanym maśle.

Krok 3
Gorące tosty ułóż na ciepłym talerzu. Rozłóż na nich umyte i przekrojone na pół truskawki, posyp cukrem pudrem i cynamonem, polej miodem i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej