
Składniki
400 gramów
3 łyżki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i przełóż do miski. Dodaj oliwę i przyprawę Knorr. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Po tym czasie usmaż kurczaka na mocno rozgrzanej patelni, aż zrobi się rumiany.
Krok 3
Pod koniec smażenia dodaj odcedzoną ciecierzycę i smaż jeszcze kilka minut. Po usmażeniu przełóż wszystko do miski.
Krok 4
Ciabattę pokrój na kromki i połóż na tej samej patelni, na której smażyło się mięso. Poczekaj, aż zrobią się chrupiące grzanki, obracając je co jakiś czas.
Krok 5
Gdy grzanki będą gotowe, natrzyj je ząbkiem czosnku i połóż na talerzu.
Krok 6
Na wierzchu ułóż usmażone mięso. Z ogórka wytnij za pomocą obieraczki do warzyw długie i cienkie plastry. Potrawę udekoruj plastrami ogórka i kiełkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej