Sałatka hamburgerowa – przepis. Jak ją zrobić?
Sałatka przypominająca w smaku hamburgera to prawdziwy hit imprez. Warstwowa sałatka hamburgerowa wygląda zjawiskowo i udekoruje stół na każdym przyjęciu. Sprawdźcie, jak ją przygotować.
Hamburgerowa sałatka – idealna na imprezę
Sałatka przypominająca hamburgera jest często nazywana prawdziwą królową imprez, bo wygląda zjawiskowo i równie dobrze smakuje. Zaserwowana w przezroczystej wysokiej salaterce wspaniale dekoruje stół i zachęca do spróbowania. Tę zimną przekąskę powstającą z warzyw, mięsa, keczupu i majonezu można przygotować w różnych wariantach, ale cechą każdej wersji jest podobny zestaw składników i warstwowa struktura.
Sałatka hamburgerowa – przepis
Do przygotowania hamburgerowej sałatki będziecie potrzebowali sałaty lodowej, czerwonej i żółtej papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, ketchupu, majonezu, jogurtu naturalnego, pieprzu, żółtego sera i piersi z kurczaka lub mielonej wołowiny. W niektórych przepisach występują też bułki hamburgerowe, którymi przykrywa się wierzch sałatki.
Paprykę, cebulę i ogórki należy pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce, a bułki przekroić na połówki. Wołowinę lub kurczaka podsmaża się na oliwie lub maśle i przyprawia w ulubiony sposób, a sałatę rozdrabnia w dłoniach. Na dno miski należy ułożyć sałatę, a następnie po kolei przestudzone mięso, paprykę, ogórki, cebulę i żółty ser. Kolejne warstwy smaruje się majonezem i ketchupem, a całość nakrywa podpieczonymi połówkami bułek. Gotowa sałatka warstwowa będzie idealną propozycją na Wigilię i święta, karnawał lub sylwestra.
Komentarze (0)