Stek wołowy w winie i sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek wołowy w winie i sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

150 mililitrów

1 opakowanie

1 szklanka

300 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone z błon mięso pokrój w plastry szerokości 2cm. Każdy spłaszcz lekko dłonią i dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Krok 2

Mięso grilluj po kilka minut z każdej strony, według upodobań co do stopnia wysmażenia.

Krok 3

Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.

Krok 4

Gdy pieczarki się zarumienią, wlej wino i poczekaj, aż odparuje.

Krok 5

Następnie wlej szklankę wody i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem i udekorowane gałązką świeżego rozmarynu. Doskonale smakują ze smażonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek wołowy w winie i sosie grzybowymStek wołowy w winie i sosie grzybowym

Stek wołowy z czerwonym winem i sosem grzybowym to propozycja na obiad lub uroczystą kolację. Wołowina jest prosta w przygotowaniu – przekonaj się o tym, sięgając po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz pyszne, soczyste steki. Najważniejszy jest wybór dobrego mięsa – powinno być ono ciemnoczerwone, zwarte w dotyku, ale mimo to miękkie. Wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej, ponieważ wołowina nie powinna być smażona zimna. Pokrój ją w dość grube plastry i dopraw do smaku. Żeby zachować smak mięsa, użyj tylko pieprzu. Smaż je wedle upodobań, tak by było krwiste albo dobrze wysmażone. Mięso zdejmowane z patelni odłóż na kilka minut, by „odpoczęło”, dzięki temu będzie miękkie. Przyrządź sos grzybowy, a kiedy zgęstnieje, polej nim ułożone na półmisku steki i serwuj. Steki wołowe z czerwonym winem i sosem grzybowym będą doskonale smakowały z wieloma dodatkami. Podaj do nich np. ziemniaki i grillowane warzywa albo kawałki bagietki i zieloną sałatę. Sprawdź nasz przepis na steki wołowe, przygotowując niedzielny obiad.