Stek wołowy w winie i sosie grzybowym
łatwe
103 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
150 mililitrów
1 opakowanie
1 szklanka
300 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyszczone z błon mięso pokrój w plastry szerokości 2cm. Każdy spłaszcz lekko dłonią i dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Krok 2
Mięso grilluj po kilka minut z każdej strony, według upodobań co do stopnia wysmażenia.
Krok 3
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
Krok 4
Gdy pieczarki się zarumienią, wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
Krok 5
Następnie wlej szklankę wody i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem i udekorowane gałązką świeżego rozmarynu. Doskonale smakują ze smażonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek wołowy w winie i sosie grzybowym
Stek wołowy z czerwonym winem i sosem grzybowym to propozycja na obiad lub uroczystą kolację. Wołowina jest prosta w przygotowaniu – przekonaj się o tym, sięgając po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz pyszne, soczyste steki. Najważniejszy jest wybór dobrego mięsa – powinno być ono ciemnoczerwone, zwarte w dotyku, ale mimo to miękkie. Wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej, ponieważ wołowina nie powinna być smażona zimna. Pokrój ją w dość grube plastry i dopraw do smaku. Żeby zachować smak mięsa, użyj tylko pieprzu. Smaż je wedle upodobań, tak by było krwiste albo dobrze wysmażone. Mięso zdejmowane z patelni odłóż na kilka minut, by „odpoczęło”, dzięki temu będzie miękkie. Przyrządź sos grzybowy, a kiedy zgęstnieje, polej nim ułożone na półmisku steki i serwuj. Steki wołowe z czerwonym winem i sosem grzybowym będą doskonale smakowały z wieloma dodatkami. Podaj do nich np. ziemniaki i grillowane warzywa albo kawałki bagietki i zieloną sałatę. Sprawdź nasz przepis na steki wołowe, przygotowując niedzielny obiad.