Stek wołowy w winie i sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek wołowy w winie i sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

150 mililitrów

1 opakowanie

1 szklanka

300 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone z błon mięso pokrój w plastry szerokości 2cm. Każdy spłaszcz lekko dłonią i dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Krok 2

Mięso grilluj po kilka minut z każdej strony, według upodobań co do stopnia wysmażenia.

Krok 3

Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.

Krok 4

Gdy pieczarki się zarumienią, wlej wino i poczekaj, aż odparuje.

Krok 5

Następnie wlej szklankę wody i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem i udekorowane gałązką świeżego rozmarynu. Doskonale smakują ze smażonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek wołowy w winie i sosie grzybowymStek wołowy w winie i sosie grzybowym

Stek wołowy z czerwonym winem i sosem grzybowym to propozycja na obiad lub uroczystą kolację. Wołowina jest prosta w przygotowaniu – przekonaj się o tym, sięgając po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz pyszne, soczyste steki. Najważniejszy jest wybór dobrego mięsa – powinno być ono ciemnoczerwone, zwarte w dotyku, ale mimo to miękkie. Wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej, ponieważ wołowina nie powinna być smażona zimna. Pokrój ją w dość grube plastry i dopraw do smaku. Żeby zachować smak mięsa, użyj tylko pieprzu. Smaż je wedle upodobań, tak by było krwiste albo dobrze wysmażone. Mięso zdejmowane z patelni odłóż na kilka minut, by „odpoczęło”, dzięki temu będzie miękkie. Przyrządź sos grzybowy, a kiedy zgęstnieje, polej nim ułożone na półmisku steki i serwuj. Steki wołowe z czerwonym winem i sosem grzybowym będą doskonale smakowały z wieloma dodatkami. Podaj do nich np. ziemniaki i grillowane warzywa albo kawałki bagietki i zieloną sałatę. Sprawdź nasz przepis na steki wołowe, przygotowując niedzielny obiad.