
Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 gram
1 gram
1 szczypta
1 plaster
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną przelewam gorącą wodą na sitku. Przesypuję do garnka, dodaję dwie łyżki oleju, sól, wlewam szklankę wody i gotuję 20 minut na wolnym ogniu.
Krok 2
W tym czasie kroję por, przesmażam go na oleju, dodaję pokrojone i obrane ziemniaki, paprykę kawałki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Przesmażam chwilę, wlewam litr wody, dodaję kostki warzywne, czosnek płatki i gotuję 10 minut. Brokuł dzielę na różyczki, korzeń kroję też go wykorzystuję. Dodaję do zupy i gotuję kolejne 10 minut, na koniec dodaję połowę pęczka natki pietruszki pokrojonej. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam według uznania jak potrzeba. Jak zupa jest za gęsta dolewam wodę.
Krok 3
Do ugotowanej kaszy dodaję płatki pomidorów suszonych z czosnkiem. Formuję w dłoniach kulki. Zupę podaję z kaszą jaglaną, posypuję natką, płatkami pomidorów suszonych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej