
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 szczypty
100 gramów
3 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
400 gramów
1 szklanka
2 sztuki
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem. Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Krok 2
Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczakaz cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a marchewki al dente.
Krok 3
W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy do kurczaka razem z osączoną ciecierzycą. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej