Bakaliowy kuskus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakaliowy kuskus

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 szczypty

100 gramów

3 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

400 gramów

1 szklanka

2 sztuki

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem. Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

Krok 2

Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczakaz cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a marchewki al dente.

Krok 3

W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy do kurczaka razem z osączoną ciecierzycą. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ostre pałki z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej