Bakaliowy kuskus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakaliowy kuskus

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 szczypty

100 gramów

3 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

400 gramów

1 szklanka

2 sztuki

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem. Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

Krok 2

Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczakaz cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a marchewki al dente.

Krok 3

W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy do kurczaka razem z osączoną ciecierzycą. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakaliowy kuskus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fish and Chips
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej