Szynka z karmelizowanymi morelami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

49

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

5 łyżek

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy, Delikatu i przypraw (papryki, pieprzu, soli i mini kostek majeranku i czosnku). Natrzeć dobrze mięso. Przykryć je szczelnie i zostawić na 12 godzin w lodówce.

Krok 2

W garnku o grubym dnie (szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu, a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron.

Krok 3

Zalać mięso wodą na ok 5 cm ponad górę mięsa, dołożyć kostkę bulionu warzywnego. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 1 godzinę kilkukrotnie przewracając. Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać ½ szklanki.

Krok 4

Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie, wyjąć je i ostudzić. Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć. Po ostudzeniu pokroić na 8 plastrów.

Krok 5

Morele namoczyć na 30 minut. Na patelni zrobić karmel z 3 łyżek cukru. Wrzucić na niego odsączone morele. Zamieszać. Wlać 50 ml ginu i kilka łyżek wody. Wsypać trochę grubo mielonego pieprzu i ½ łyżeczki mielonej papryki. Dusić kilka minut.

Krok 6

Sos po wyjęciu mięsa przetrzeć przez sito, zmiksować dokładając połowę moreli z sosem od nich. Doprawić sos na ostro. Podawać mięso polane sosem i obłożone karmelizowanymi morelami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej