
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 kilogram
1 sztuka
5 łyżek
1 łyżeczka
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy, Delikatu i przypraw (papryki, pieprzu, soli i mini kostek majeranku i czosnku). Natrzeć dobrze mięso. Przykryć je szczelnie i zostawić na 12 godzin w lodówce.
Krok 2
W garnku o grubym dnie (szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu, a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron.
Krok 3
Zalać mięso wodą na ok 5 cm ponad górę mięsa, dołożyć kostkę bulionu warzywnego. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 1 godzinę kilkukrotnie przewracając. Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać ½ szklanki.
Krok 4
Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie, wyjąć je i ostudzić. Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć. Po ostudzeniu pokroić na 8 plastrów.
Krok 5
Morele namoczyć na 30 minut. Na patelni zrobić karmel z 3 łyżek cukru. Wrzucić na niego odsączone morele. Zamieszać. Wlać 50 ml ginu i kilka łyżek wody. Wsypać trochę grubo mielonego pieprzu i ½ łyżeczki mielonej papryki. Dusić kilka minut.
Krok 6
Sos po wyjęciu mięsa przetrzeć przez sito, zmiksować dokładając połowę moreli z sosem od nich. Doprawić sos na ostro. Podawać mięso polane sosem i obłożone karmelizowanymi morelami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej