Szynka w karmelizowanych morelach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka z karmelizowanymi morelami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 kilogram

1 sztuka

5 łyżek

1 łyżeczka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy, Delikatu i przypraw (papryki, pieprzu, soli i mini kostek majeranku i czosnku). Natrzeć dobrze mięso. Przykryć je szczelnie i zostawić na 12 godzin w lodówce.

Krok 2

W garnku o grubym dnie (szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu, a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron.

Krok 3

Zalać mięso wodą na ok 5 cm ponad górę mięsa, dołożyć kostkę bulionu warzywnego. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 1 godzinę kilkukrotnie przewracając. Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać ½ szklanki.

Krok 4

Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie, wyjąć je i ostudzić. Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć. Po ostudzeniu pokroić na 8 plastrów.

Krok 5

Morele namoczyć na 30 minut. Na patelni zrobić karmel z 3 łyżek cukru. Wrzucić na niego odsączone morele. Zamieszać. Wlać 50 ml ginu i kilka łyżek wody. Wsypać trochę grubo mielonego pieprzu i ½ łyżeczki mielonej papryki. Dusić kilka minut.

Krok 6

Sos po wyjęciu mięsa przetrzeć przez sito, zmiksować dokładając połowę moreli z sosem od nich. Doprawić sos na ostro. Podawać mięso polane sosem i obłożone karmelizowanymi morelami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka z karmelizowanymi morelami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej