Dorsz w sosie śmietanowo-ziołowym z gnocchi | Przepisy.pl pixel

"Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym

Autor: Aleksandra Błaszczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżeczki

250 gramów

2 sztuki

50 gramów

1 kilogram

2 szczypty

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

120 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z dorsza zamarynuj w szałwii, soku z cytryny i odrobinie soli. Ostaw w chłodne miejsce do zamarynowania.

Krok 2

Gnocchi. W misce należy wymieszać ser ricotta, tarty parmezan, mąkę, dwa jajka i szczyptę soli. Całość wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałeczek i kroimy kluseczki wielkości kopytek. Na każdej kluseczce zrobić charakterystyczny dla gnocchi wzór widelcem.

Krok 3

Sos śmietanowo –ziołowy. W małym garnku doprowadzamy do wrzenia ok. 0,5 szklanki wody z kilkoma kroplami soku z cytryny. Następnie dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż cebula stanie się półmiękka, zdejmujemy z palnika i dodajemy słodką śmietankę. Ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia i dodajemy pół saszetki przypraw Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach Knorr.

Krok 4

Zagęszczamy całość dodając gęstą kwaśną śmietanę. Mieszamy do osiągnięcia aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.

Krok 5

Do gotującej się już wody, wrzucamy kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze przez chwilę i wyjmujemy na talerz. Należy uważać, by gotowały się nie dłużej niż 2 minuty, inaczej staną się twarde. Gnochci są gotowe, gdy po rozkrojeniu nie wypływa z nich płynna masa.

Krok 6

Uprzednio zamarynowaną rybę kładziemy na rozgrzaną patelnie, zaczynając od strony ze skórą i smażymy 4 minuty z każdej strony, aż stanie się delikatnie rumiana.

Krok 7

Na talerzu układamy stosik z rukoli i kładziemy na nim złocistego dorsza. Obok lądują gnochci di ricotta a na nich aksamitny sos śmietanowo – ziołowy. Do dekoracji układamy też na boku kilka plasterków czerwonej papryki i dwa lub trzy listki świeżej szałwii. „Włoska pasja” jest gotowa. <br/>W miarę dostępności, najlepiej wykorzystać świeży filet dorsza ze skórą – wtedy ryba nie rozpadnie się podczas smażenia i będzie zdecydowanie bardziej soczysta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
42 osoby oglądają przepis:
Szybka Paella
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej