Dorsz w sosie śmietanowo-ziołowym z gnocchi | Przepisy.pl pixel

"Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym

Autor: Aleksandra Błaszczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżeczki

250 gramów

2 sztuki

50 gramów

1 kilogram

2 szczypty

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

120 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z dorsza zamarynuj w szałwii, soku z cytryny i odrobinie soli. Ostaw w chłodne miejsce do zamarynowania.

Krok 2

Gnocchi. W misce należy wymieszać ser ricotta, tarty parmezan, mąkę, dwa jajka i szczyptę soli. Całość wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałeczek i kroimy kluseczki wielkości kopytek. Na każdej kluseczce zrobić charakterystyczny dla gnocchi wzór widelcem.

Krok 3

Sos śmietanowo –ziołowy. W małym garnku doprowadzamy do wrzenia ok. 0,5 szklanki wody z kilkoma kroplami soku z cytryny. Następnie dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż cebula stanie się półmiękka, zdejmujemy z palnika i dodajemy słodką śmietankę. Ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia i dodajemy pół saszetki przypraw Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach Knorr.

Krok 4

Zagęszczamy całość dodając gęstą kwaśną śmietanę. Mieszamy do osiągnięcia aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.

Krok 5

Do gotującej się już wody, wrzucamy kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze przez chwilę i wyjmujemy na talerz. Należy uważać, by gotowały się nie dłużej niż 2 minuty, inaczej staną się twarde. Gnochci są gotowe, gdy po rozkrojeniu nie wypływa z nich płynna masa.

Krok 6

Uprzednio zamarynowaną rybę kładziemy na rozgrzaną patelnie, zaczynając od strony ze skórą i smażymy 4 minuty z każdej strony, aż stanie się delikatnie rumiana.

Krok 7

Na talerzu układamy stosik z rukoli i kładziemy na nim złocistego dorsza. Obok lądują gnochci di ricotta a na nich aksamitny sos śmietanowo – ziołowy. Do dekoracji układamy też na boku kilka plasterków czerwonej papryki i dwa lub trzy listki świeżej szałwii. „Włoska pasja” jest gotowa. <br/>W miarę dostępności, najlepiej wykorzystać świeży filet dorsza ze skórą – wtedy ryba nie rozpadnie się podczas smażenia i będzie zdecydowanie bardziej soczysta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej