Shish kebab

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera rozdrobnij cebulę, chili i czosnek. Posiekaj natkę pietruszki. Wyciśnij sok z limonki lub cytryny.

Shish kebab - Krok 1

Krok 2

Pokrój w cienkie paseczki cebulę, paprykę i sałatę. Pomidory pokrój w cząstki.

Shish kebab - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso mielone oraz zmiksowane składniki, dodaj natkę pietruszki, sól i jedno opakowanie przyprawy Za’atar Knorr. Mięsem obklej patyki do szaszłyków – kebaby powinny mieć ok. 1 cm grubości z każdej strony.

Shish kebab - Krok 3

Krok 4

Kebaby ułóż na dobrze rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych. Grilluj po 2–3 minuty z każdej strony, najlepiej pod przykryciem. Obok kebabów ułóż płaty chlebka pita, aby się lekko się podgrzały (możesz je też podgrzać w mikrofalówce). Ciepły chlebek przetnij na pół i zrób w nim kieszonkę.

Shish kebab - Krok 4

Krok 5

Połącz kolejną torebkę przyprawy Za’atar Knorr, oliwę i wyciśnięty sok z limonki lub cytryny. Dodaj sałatę, pomidory, słodką paprykę i czerwoną cebulę. Składniki dokładnie wymieszaj. Nałóż porcję sałatki do ciepłego chlebka pita i podawaj z upieczonymi kebabami.

Shish kebab - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki może dodawać bardzo różne składniki – idealnie sprawdzą się rzodkiewki i ogórki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Shish kebabShish kebab

Pewnie nieraz zrezygnowałeś z przygotowania obiadu w domu na rzecz szybkiej przekąski kupionej na mieście. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na Shish kebab i pokażemy Ci, że smak ulubionej przekąski można odtworzyć w domu, i to przy całkiem racjonalnym budżecie. Czy nie lepiej smakuje to, co przygotujemy dla siebie w zaciszu swojej kuchni? Zdecydowanie tak!

Dla kogo?

Fast food to Twoja słabość? Shish kebab to zdecydowanie lepsza opcja, ponieważ przygotowujesz ją w domu. Wiesz, co jesz!

Na jaką okazję?

W formie obiadu lub przekąski zaserwowanej podczas imprezy. Twórz ulubione receptury na podstawie dostępnych Ci składników.

Czy wiesz, że?

Shish kebab to grillowane mięso w kawałkach podawane na szpatułkach w formie szaszłyka.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki możesz podać różne składniki – idealnie sprawdzą się rzodkiewki i ogórki.