Zupa Cebulowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Cebulowa

Autor: Djfh Fidfs

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

6 łyżek

1 łyżka

1.5 litra

1 szklanka

3 sztuki

5 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

Zupa Cebulowa - Krok 1

Krok 2

Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa cebulowa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar (może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion).

Zupa Cebulowa - Krok 2

Krok 3

Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Gotową zupę z cebuli można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.

Zupa Cebulowa - Krok 3

Krok 4

Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę cebulową nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.

Zupa Cebulowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Domi111225

    Domi111225 , 04.11.2021

    Fajne ale ciężkie w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej