Zupa Cebulowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Cebulowa

Autor: Djfh Fidfs

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

6 łyżek

1 łyżka

1.5 litra

1 szklanka

3 sztuki

5 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

Zupa Cebulowa - Krok 1

Krok 2

Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa cebulowa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar (może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion).

Zupa Cebulowa - Krok 2

Krok 3

Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Gotową zupę z cebuli można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.

Zupa Cebulowa - Krok 3

Krok 4

Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę cebulową nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.

Zupa Cebulowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Domi111225

    Domi111225 , 04.11.2021

    Fajne ale ciężkie w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
21 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej