Czy myć ryby przed zamrożeniem?

Nie wiecie, czy myć ryby przed zamrożeniem, czy lepiej tego nie robić? W kwestii mycia zdania są podzielone, więc warto znać za i przeciw. Sprawdźcie, czy myć ryby przed mrożeniem, a jeśli tak, to w jaki sposób. Poznajcie nasze wskazówki.

Czy myć ryby przed zamrożeniem, czy nie?

Wielu miłośników potraw z ryb zastanawia się, czy myć rybę przed zamrożeniem, jednak nie znajdują jednoznacznej odpowiedzi. Na surowych rybach jest dużo drobnoustrojów, które mogą być potencjalnie powodem zatrucia. Mycie samą wodą nie jest wystarczające, by zabić patogeny, ale na szczęście drobnoustroje giną w wysokiej temperaturze. Jeżeli ryba będzie później poddana obróbce termicznej, to nie trzeba jej myć przed włożeniem do zamrażarki.

Temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia ryby jest na tyle wysoka, żeby zabić większość chorobotwórczych drobnoustrojów, stwarzających zagrożenie dla zdrowia. Nie oznacza to oczywiście, że ryby nie można umyć – jeśli czujecie taką potrzebę, to jak najbardziej, zróbcie to.

Czy myć ryby przed mrożeniem – za i przeciw myciu

Przeciwnicy mycia ryb przeznaczonych do zamrażania podejmują argument, iż sama woda i tak nie usuwa drobnoustrojów, a jedynie rozprzestrzenia je na zlewozmywak i blaty. Z kolei inne osoby nie wyobrażają sobie, żeby można było coś zamrozić bez wcześniejszego umycia. Na pewno dodatkowa woda na powierzchni ryby nie sprzyja procesowi mrożenia – krople wody mogą rozsadzać delikatne miosepty, czyli przestrzenie łącznotkankowe i sprawić, że po rozmrożeniu wasza ulubiona ryba dosłownie się rozpadnie. Z drugiej strony, jeżeli dokładnie osuszycie rybę, to nie będzie się trzeba obawiać negatywnego działania wody. Po rozmrożeniu ryby nie należy jednak myć, a szczególnie tej przeznaczonej do smażenia.

Czy myć łososia przed zamrożeniem? Jeżeli jest czysty, nie trzeba tego robić. Jeśli natomiast chcecie go umyć lub uważacie, że tego wymaga, użyjcie do mycia zimnej wody i róbcie to ostrożnie. Mięso łososia jest wyjątkowo delikatne, a nieumiejętnie traktowane może ulec uszkodzeniu. Najdelikatniejsze są filety z młodych ryb – jeden nieostrożny ruch, a łosoś może się po prostu rozerwać i zamiast jednego dorodnego kawałka w sam raz do pieczenia, będziecie mieć dwa mniejsze, które szybciej wyschną.

Mycie ryb przed mrożeniem – kiedy to konieczne?

Zasadność mycia jest zależna tak naprawdę od tego, w jakiej postaci macie rybę. Jeśli kupujecie świeże, wypatroszone i oczyszczone ryby w sklepie lub na targu rybnym, to nie ma konieczności, żeby je płukać czy myć, chociaż oczywiście możecie to zrobić. Jeżeli natomiast patroszycie rybę we własnym zakresie lub po wypatroszeniu w miejscu zakupu nie wygląda ona estetycznie, to koniecznie należy oczyścić ją z pozostałości.

A co z karpiem? Czy myć karpia przed zamrożeniem? Jeśli kupujecie go w sklepie i ryba jest czysta, to nie ma takiej potrzeby, ale jeśli sprawiacie karpia w domu, to koniecznie go umyjcie. W przypadku karpia i innych ryb żyjących w mulistych wodach, dokładne kilkukrotne mycie jest wskazane. Nawet najdokładniejsze patroszenie i parzenie ryby nie usuwa wszystkich resztek mułu, więc rybę trzeba dobrze wypłukać. Niektórzy praktykują wręcz moczenie ryby przez jakiś czas w wodzie z solą lub w mleku, co ma poprawić jej smak i zapach.

Przygotowanie ryb do mrożenia

Zanim zamrozicie rybę, upewnijcie się, że jest dokładnie oczyszczona z łusek, mułu, resztek krwi i wszelkich zanieczyszczeń. Rybę możecie też wstępnie poporcjować w taki sposób, żeby była gotowa do przyrządzenia konkretnego dania, np. podzielić ją na dzwonki lub wyfiletować. Po wykrojeniu filetów części takie jak głowa, ogon czy ości włóżcie do osobnego pojemnika – przydadzą się na zupę rybną. Pamiętajcie, by nigdy nie zamrażać mokrej ryby, a szczególnie filetów pozbawionych skóry, bo najpewniej spowoduje to, że rozmrożona ryba dosłownie się rozpadnie. Ostrożnym trzeba być podczas zamrażania ryb przeznaczonych do smażenia – im będą suchsze, tym mniejsza szansa, że popękają.