Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

884 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 mililitrów

7 łyżek

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, rozetnij na pojedyncze kawałki – lotkę skrzydła usuń, ponieważ zawiera zbyt mało mięsa.

Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - Krok 1

Krok 2

Pozostałe części pomieszaj z olejem i oprósz zawartością Fix Knorr. Ułóż na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 - 40 minut.

Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - Krok 2

Krok 3

Sos z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i ketchupem. Upieczone skrzydełka podawaj z dipem.

Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ

Pieczone skrzydełka podaje się najczęściej jako danie z grilla, ale możesz przygotować je także poza sezonem grillowym w domu, korzystając z piekarnika. Będziesz potrzebować tylko kilku składników, a wykonanie tej potrawy to jedynie trzy proste kroki. Kup kilogram świeżych skrzydełek drobiowych – z kury lub indyka. Umyj je dokładnie, porozcinaj i usuń lotki skrzydeł. Obtocz skrzydełka w oleju roślinnym, a następnie oprósz przyprawą. Nagrzej piekarnik, umieść mięso na wyłożonej pergaminem blasze i piecz przez około pół godziny. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie pikantny dip barbecue o wyrazistym smaku, który wykonasz na bazie soku pomarańczowego i ketchupu. Gotowe skrzydełka serwuj na ciepło, zaraz po upieczeniu, najlepiej z meksykańskim dipem. Tak przygotowane mięso możesz podać jako przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi lub na obiad, z dodatkiem surówki i pieczonych ziemniaków. Wypróbuj chrupiące skrzydełka z dipem BBQ, a z pewnością na stałe zagoszczą w Twoim menu. Życzymy smacznego.