Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ
łatwe
150 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
100 mililitrów
7 łyżek
50 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj, rozetnij na pojedyncze kawałki – lotkę skrzydła usuń, ponieważ zawiera zbyt mało mięsa.

Krok 2
Pozostałe części pomieszaj z olejem i oprósz zawartością Fix Knorr. Ułóż na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 - 40 minut.

Krok 3
Sos z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i ketchupem. Upieczone skrzydełka podawaj z dipem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ
Pieczone skrzydełka podaje się najczęściej jako danie z grilla, ale możesz przygotować je także poza sezonem grillowym w domu, korzystając z piekarnika. Będziesz potrzebować tylko kilku składników, a wykonanie tej potrawy to jedynie trzy proste kroki. Kup kilogram świeżych skrzydełek drobiowych – z kury lub indyka. Umyj je dokładnie, porozcinaj i usuń lotki skrzydeł. Obtocz skrzydełka w oleju roślinnym, a następnie oprósz przyprawą. Nagrzej piekarnik, umieść mięso na wyłożonej pergaminem blasze i piecz przez około pół godziny. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie pikantny dip barbecue o wyrazistym smaku, który wykonasz na bazie soku pomarańczowego i ketchupu. Gotowe skrzydełka serwuj na ciepło, zaraz po upieczeniu, najlepiej z meksykańskim dipem. Tak przygotowane mięso możesz podać jako przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi lub na obiad, z dodatkiem surówki i pieczonych ziemniaków. Wypróbuj chrupiące skrzydełka z dipem BBQ, a z pewnością na stałe zagoszczą w Twoim menu. Życzymy smacznego.


































