Skrzydełka bbq chrupiące - z kurczaka: z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
983 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 mililitrów

7 łyżek

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, rozetnij na pojedyncze kawałki – lotkę skrzydła usuń, ponieważ zawiera zbyt mało mięsa.

Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - Krok 1

Krok 2

Pozostałe części pomieszaj z olejem i oprósz zawartością Fix Knorr. Ułóż na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 - 40 minut.

Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - Krok 2

Krok 3

Sos z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i ketchupem. Upieczone skrzydełka podawaj z dipem.

Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Duszony szponder wołowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ

Pieczone skrzydełka podaje się najczęściej jako danie z grilla, ale możesz przygotować je także poza sezonem grillowym w domu, korzystając z piekarnika. Będziesz potrzebować tylko kilku składników, a wykonanie tej potrawy to jedynie trzy proste kroki. Kup kilogram świeżych skrzydełek drobiowych – z kury lub indyka. Umyj je dokładnie, porozcinaj i usuń lotki skrzydeł. Obtocz skrzydełka w oleju roślinnym, a następnie oprósz przyprawą. Nagrzej piekarnik, umieść mięso na wyłożonej pergaminem blasze i piecz przez około pół godziny. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie pikantny dip barbecue o wyrazistym smaku, który wykonasz na bazie soku pomarańczowego i ketchupu. Gotowe skrzydełka serwuj na ciepło, zaraz po upieczeniu, najlepiej z meksykańskim dipem. Tak przygotowane mięso możesz podać jako przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi lub na obiad, z dodatkiem surówki i pieczonych ziemniaków. Wypróbuj chrupiące skrzydełka z dipem BBQ, a z pewnością na stałe zagoszczą w Twoim menu. Życzymy smacznego.