Fussili po prowansalsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fussili po prowansalsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 l wody w dużym garnku, wrzuć kostkę Rosołu z kury Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Potem wrzuć makaron, ugotuj al dente. Do rondla wlej oliwę, rozgrzej ją i włóż boczek. Smaż, mieszając drewnianą łyżką, aż będzie rumiany, a potem włóż cebulę i zeszklij. Dodaj kapary, oliwki i osączone pieczarki. Smaż minutę lub dwie, cały czas mieszając, aby „odkleić" smak od dna rondla. Wymieszaj ze śmietaną, zagotuj. Włóż osączony makaron, wymieszaj, dodaj pokruszoną minikosteczkę czosnkową i posiekaną natkę. Jeśli trzeba, przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz udekorować gałązką natki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej