Fussili po prowansalsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fussili po prowansalsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 l wody w dużym garnku, wrzuć kostkę Rosołu z kury Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Potem wrzuć makaron, ugotuj al dente. Do rondla wlej oliwę, rozgrzej ją i włóż boczek. Smaż, mieszając drewnianą łyżką, aż będzie rumiany, a potem włóż cebulę i zeszklij. Dodaj kapary, oliwki i osączone pieczarki. Smaż minutę lub dwie, cały czas mieszając, aby „odkleić" smak od dna rondla. Wymieszaj ze śmietaną, zagotuj. Włóż osączony makaron, wymieszaj, dodaj pokruszoną minikosteczkę czosnkową i posiekaną natkę. Jeśli trzeba, przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz udekorować gałązką natki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fussili po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lukier z białkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej