Z czym jeść kawior? Jak go jeść i z czym podawać?
Kawior uznawany jest za prawdziwy rarytas, na który nie każdy może sobie pozwolić. Te niewielkie, błyszczące kuleczki doskonale smakują nie tylko jedynie z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ale również jako przekąska lub dekoracja innych dań. Z czym jeść kawior czerwony lub czarny? Który najlepiej będzie smakował z jajkami albo jako składnik sałatek?
Jak powstaje kawior?
Kawior jest soloną ikrą ryb. Jego rozmiar i kolor zależą od gatunku ryby, a najbardziej popularny jest kawior czarny od jesiotrowatych, czerwony pozyskiwany z łososiowatych oraz tzw. kawior norweski pochodzący od dorszowatych. Do kawioru zalicza się również jajka ślimaków o mlecznobiałym odcieniu. Ten przysmak cieszy się szczególnym zainteresowaniem zwłaszcza we Francji. Dawniej pozyskanie kawioru łączyło się z zabijaniem ryb, obecnie w specjalistycznych hodowlach jajeczka są wydobywane z samic bez konieczności ich uśmiercania.
Oprócz unikalnego smaku kawior zawiera cenne dla organizmu składniki odżywcze. Niewielkie rybie jajeczka obfitują w witaminy (A, B, D, E) oraz liczne makro- i mikroelementy, wśród których najważniejsze są cynk, jod, fosfor oraz magnez. Podobnie jak mięso ryb, tak też i kawior jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. wpływają na obniżenie cholesterolu, poprawiają pracę mózgu i wspierają prawidłową pracę układu krążenia. Z czym się je kawior i jak go podawać, by zachować jego naturalny smak i właściwości zdrowotne?
Z czym jeść kawior czarny?
Kawior czarny jest uznawany za najbardziej luksusowy, dlatego też służy przede wszystkim jako dodatek do wykwintnych potraw lub przekąsek, wprost idealnych do delektowania się tym wyjątkowym smakiem. Z czym podawać czarny kawior, pochodzący w oryginalnej wersji od ryb jesiotrowatych, np. siewrugi, jesiotra zachodniego, sterlety i oczywiście bieługi (ten kawior jest uznawany za najdroższy na świecie)? Zasada jest prosta. Im mniej składników, tym lepiej:
- Wyjątkowe kanapki z odrobiną kawioru – nie ma nic smaczniejszego, jak chrupiące, natarte czosnkiem i masłem grzanki z dodatkiem rukoli oraz cieniutkiego plastra wędzonego na zimno łososia udekorowanego odrobiną ikry. W ten sam sposób można przygotować niewielkie tartinki, które doskonale sprawdzą się zarówno na wystawnych bankietach, jak i rodzinnych przyjęciach.
- Soczysty burger z łososiem i kawiorem? Tak! W tym przypadku kawior jest przyprawą, dzięki której cała potrawa nabiera bardziej wyrazistego smaku z subtelną rybną nutą.
- Drożdżowe bliny z odrobiną czarnego kawioru to niewielkie, puszyste placuszki przygotowywane na słono i serwowane z dodatkiem kleksa kwaśnej śmietany lub białego twarożku.
- Jeśli nie macie pomysłu na to, z czym jeść kawior czarny, postawcie na tatara, który wcale nie musi być zrobiony z surowego mięsa. W tej roli doskonale się sprawdzą odpowiednio przyrządzone wcześniej owoce morza czy ryby. Soczysty tatar z wędzonej siei albo łososia zachwyci wyjątkowym smakiem nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Czerwony kawior – z czym jeść?
Nie macie pomysłu, z czym podawać kawior czerwony? Te nieco większe od czarnego kuleczki doskonale się sprawdzają nie tylko jako dodatek do serów pleśniowych czy eleganckich tartinek, ale również jako składnik różnych wykwintnych potraw:
- Kalifornia rolls to rodzaj sushi, do którego doskonale pasuje kawior z łososia. Jak jeść ten przysmak? Najlepiej za pomocą bambusowych pałeczek i z dodatkiem oryginalnego sosu sojowego.
- Drobny czerwony kawior doskonale się sprawdza jako zewnętrzna warstwa uramaków – kawałków sushi, w których ryż znajduje się na zewnątrz wodorostów.
- Kawior pysznie smakuje wraz z gotowaną lub pieczoną rybą. Na wykwintne przyjęcie lub niedzielny obiad warto zaserwować sandacza z ziołami udekorowanego niewielką ilością czerwonej ikry.
Jak podać kawior z jajkiem?
Kawior i nabiał to smaczne połączenie dwóch różnorodnych smaków, a przepisy na jajka z dodatkiem rybiej ikry są uważane za elegancką przystawkę. Jak jeść kawior z kurzymi jajami? Tę potrawę można przygotować na różne sposób, np. wystarczy jedynie ugotowane na twardo jajka z majonezem udekorować niewielką ilością czerwonej odmiany kawioru. Połówki jaj można również nafaszerować pastą kawiorowo-majonezową z dodatkiem kiełków lub świeżej rzeżuchy. Świetnym pomysłem jest także połączenie jajek z wędzonym łososiem lub krewetkami przybranymi odrobiną czerwonego kawioru. Smacznego!
Komentarze (0)