Kluski Śląskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski Śląskie

Autor: Anna Rzepka

ratingratingratingratingrating

15

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie formujemy ciasto w kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i z jednej strony robimy palcem lekkie wgłębienie.

Krok 2

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i partiami wrzucamy kluski partiami. Po wypłynięciu gotujemy 1/2 minuty, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakować i rozkładamy pojedynczo na półmisku.

Krok 3

Przy zmianie proporcji stosujemy zasadę 1/4. Masę ziemniaków dzielimy na cztery równe części. Ćwiartkę ziemniaków wyjmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości aby wypłenić brakującą część. Następnie wkładamy wyjętą ćwiartkę ziemnaków i wszystko dokładnie mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kluski zacierkowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej