Kluski Śląskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski Śląskie

Autor: Anna Rzepka

ratingratingratingratingrating

15

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie formujemy ciasto w kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i z jednej strony robimy palcem lekkie wgłębienie.

Krok 2

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i partiami wrzucamy kluski partiami. Po wypłynięciu gotujemy 1/2 minuty, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakować i rozkładamy pojedynczo na półmisku.

Krok 3

Przy zmianie proporcji stosujemy zasadę 1/4. Masę ziemniaków dzielimy na cztery równe części. Ćwiartkę ziemniaków wyjmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości aby wypłenić brakującą część. Następnie wkładamy wyjętą ćwiartkę ziemnaków i wszystko dokładnie mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gnocchi z gorgonzolą
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej