Kluski Śląskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski Śląskie

Autor: Anna Rzepka

ratingratingratingratingrating

15

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie formujemy ciasto w kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i z jednej strony robimy palcem lekkie wgłębienie.

Krok 2

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i partiami wrzucamy kluski partiami. Po wypłynięciu gotujemy 1/2 minuty, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakować i rozkładamy pojedynczo na półmisku.

Krok 3

Przy zmianie proporcji stosujemy zasadę 1/4. Masę ziemniaków dzielimy na cztery równe części. Ćwiartkę ziemniaków wyjmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości aby wypłenić brakującą część. Następnie wkładamy wyjętą ćwiartkę ziemnaków i wszystko dokładnie mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski Śląskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej