
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
250 gramów
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie kroimy w paseczki. Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Pieczarki kroimy w plasterki. Łączymy je w misce.
Krok 2
Do śledzi, pora i pieczarek dodajemy majonez wymieszany z jogurtem, rozkruszoną kosteczkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Sałatka najlepsza jest na drugi dzień.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa jest prostą potrawą, która znajduje wiele zastosowań. Możesz podawać ją jako kolację lub przystawkę przed daniem głównym. Do jej przygotowania warto wykorzystać puszkowane śledzie, które często są okraszone różnymi dodatkami. Nadadzą one gotowemu daniu intensywnego smaku. Dobrze sprawdzi się również delikatne mięso matiasa. Umożliwia ono eksperymenty z pozostałymi składnikami. Do przyrządzenia sałatki wykorzystaj pora – jego intensywny smak wzmocni walory smakowe gotowej przekąski. Dobrze sprawdzą się również grzyby. Warto dodać surową, poszatkowaną lub pokrojoną w pióra cebulę. Możesz też wybrać chrupiące dodatki, takie jak pistacje lub nasiona słonecznika. Połączenie śledzia z ogórkiem konserwowym będzie równie dobrym pomysłem. Możliwości eksperymentowania jest wiele. Niezależnie od tego, jakie składniki wybierzesz, warto wymieszać je z majonezem. Gotową sałatkę śledziową zaserwuj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i sadzonym jajkiem. Dobrze smakuje także podawana na pajdzie świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.