Sałatka śledziowa

Autor: Kasia

ratingratingratingratingrating

5

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

250 gramów

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie kroimy w paseczki. Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Pieczarki kroimy w plasterki. Łączymy je w misce.

Krok 2

Do śledzi, pora i pieczarek dodajemy majonez wymieszany z jogurtem, rozkruszoną kosteczkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Sałatka najlepsza jest na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowaSałatka śledziowa

Sałatka śledziowa jest prostą potrawą, która znajduje wiele zastosowań. Możesz podawać ją jako kolację lub przystawkę przed daniem głównym. Do jej przygotowania warto wykorzystać puszkowane śledzie, które często są okraszone różnymi dodatkami. Nadadzą one gotowemu daniu intensywnego smaku. Dobrze sprawdzi się również delikatne mięso matiasa. Umożliwia ono eksperymenty z pozostałymi składnikami. Do przyrządzenia sałatki wykorzystaj pora – jego intensywny smak wzmocni walory smakowe gotowej przekąski. Dobrze sprawdzą się również grzyby. Warto dodać surową, poszatkowaną lub pokrojoną w pióra cebulę. Możesz też wybrać chrupiące dodatki, takie jak pistacje lub nasiona słonecznika. Połączenie śledzia z ogórkiem konserwowym będzie równie dobrym pomysłem. Możliwości eksperymentowania jest wiele. Niezależnie od tego, jakie składniki wybierzesz, warto wymieszać je z majonezem. Gotową sałatkę śledziową zaserwuj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i sadzonym jajkiem. Dobrze smakuje także podawana na pajdzie świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.