Sałatka śledziowa z porem i marynowanymi pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

16

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

250 gramów

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie kroimy w paseczki. Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Pieczarki kroimy w plasterki. Łączymy je w misce.

Krok 2

Do śledzi, pora i pieczarek dodajemy majonez wymieszany z jogurtem, rozkruszoną kosteczkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Sałatka najlepsza jest na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowaSałatka śledziowa

Sałatka śledziowa jest prostą potrawą, która znajduje wiele zastosowań. Możesz podawać ją jako kolację lub przystawkę przed daniem głównym. Do jej przygotowania warto wykorzystać puszkowane śledzie, które często są okraszone różnymi dodatkami. Nadadzą one gotowemu daniu intensywnego smaku. Dobrze sprawdzi się również delikatne mięso matiasa. Umożliwia ono eksperymenty z pozostałymi składnikami. Do przyrządzenia sałatki wykorzystaj pora – jego intensywny smak wzmocni walory smakowe gotowej przekąski. Dobrze sprawdzą się również grzyby. Warto dodać surową, poszatkowaną lub pokrojoną w pióra cebulę. Możesz też wybrać chrupiące dodatki, takie jak pistacje lub nasiona słonecznika. Połączenie śledzia z ogórkiem konserwowym będzie równie dobrym pomysłem. Możliwości eksperymentowania jest wiele. Niezależnie od tego, jakie składniki wybierzesz, warto wymieszać je z majonezem. Gotową sałatkę śledziową zaserwuj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i sadzonym jajkiem. Dobrze smakuje także podawana na pajdzie świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.