Sałatka śledziowa z porem i marynowanymi pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

12

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

250 gramów

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie kroimy w paseczki. Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Pieczarki kroimy w plasterki. Łączymy je w misce.

Krok 2

Do śledzi, pora i pieczarek dodajemy majonez wymieszany z jogurtem, rozkruszoną kosteczkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Sałatka najlepsza jest na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowaSałatka śledziowa

Sałatka śledziowa jest prostą potrawą, która znajduje wiele zastosowań. Możesz podawać ją jako kolację lub przystawkę przed daniem głównym. Do jej przygotowania warto wykorzystać puszkowane śledzie, które często są okraszone różnymi dodatkami. Nadadzą one gotowemu daniu intensywnego smaku. Dobrze sprawdzi się również delikatne mięso matiasa. Umożliwia ono eksperymenty z pozostałymi składnikami. Do przyrządzenia sałatki wykorzystaj pora – jego intensywny smak wzmocni walory smakowe gotowej przekąski. Dobrze sprawdzą się również grzyby. Warto dodać surową, poszatkowaną lub pokrojoną w pióra cebulę. Możesz też wybrać chrupiące dodatki, takie jak pistacje lub nasiona słonecznika. Połączenie śledzia z ogórkiem konserwowym będzie równie dobrym pomysłem. Możliwości eksperymentowania jest wiele. Niezależnie od tego, jakie składniki wybierzesz, warto wymieszać je z majonezem. Gotową sałatkę śledziową zaserwuj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i sadzonym jajkiem. Dobrze smakuje także podawana na pajdzie świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.