Sałatka śledziowa z porem i marynowanymi pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

16

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

250 gramów

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie kroimy w paseczki. Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Pieczarki kroimy w plasterki. Łączymy je w misce.

Krok 2

Do śledzi, pora i pieczarek dodajemy majonez wymieszany z jogurtem, rozkruszoną kosteczkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Sałatka najlepsza jest na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowaSałatka śledziowa

Sałatka śledziowa jest prostą potrawą, która znajduje wiele zastosowań. Możesz podawać ją jako kolację lub przystawkę przed daniem głównym. Do jej przygotowania warto wykorzystać puszkowane śledzie, które często są okraszone różnymi dodatkami. Nadadzą one gotowemu daniu intensywnego smaku. Dobrze sprawdzi się również delikatne mięso matiasa. Umożliwia ono eksperymenty z pozostałymi składnikami. Do przyrządzenia sałatki wykorzystaj pora – jego intensywny smak wzmocni walory smakowe gotowej przekąski. Dobrze sprawdzą się również grzyby. Warto dodać surową, poszatkowaną lub pokrojoną w pióra cebulę. Możesz też wybrać chrupiące dodatki, takie jak pistacje lub nasiona słonecznika. Połączenie śledzia z ogórkiem konserwowym będzie równie dobrym pomysłem. Możliwości eksperymentowania jest wiele. Niezależnie od tego, jakie składniki wybierzesz, warto wymieszać je z majonezem. Gotową sałatkę śledziową zaserwuj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i sadzonym jajkiem. Dobrze smakuje także podawana na pajdzie świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.