Sałatka śledziowa z burakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa z burakami

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

6

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

750 gramów

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki i ziemniaki myjemy, a następnie (bez obierania) owijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 180 st. C. ok. 90 min.

Krok 2

Po ostudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 3

Cebulę siekamy w drobną kostkę, a następnie przelewamy w durszlaku wrzątkiem. Ostudzoną dodajemy do buraków.

Krok 4

Śledzie moczymy godzinę w mleku, odsączamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kawałki.

Krok 5

Delikatnie mieszamy warzywa ze śledziami i doprawiamy przyprawami. Dodajemy po łyżce majonezu, do czasu uzyskania optymalnej konsystencji.

Krok 6

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa z burakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej