Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem
łatwe
78 osób zapisało
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wyrazisty paprykowo – ziołowy sos – zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy, octem i czosnkiem.
Krok 2
Paprykę, bakłażana oraz cebulę pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj.
Krok 3
W misce połącz wszystkie składniki sałatki, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.
Dobra rada:
Paprykę zamiast grillować możesz zawinąć w aluminiową folię i upiec w całości w piekarniku lub na grillu. Będzie miała ona zupełnie inny, niesamowity smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem
Świeże sezonowe jarzyny, takie jak bakłażan, cebula, czy papryka, będą jeszcze smaczniejsze, jeśli zgrillujesz je przed dodaniem do sałatki. Wymienione składniki pokrój w grube plastry, skrop oliwą i upiecz z obu stron na grillu lub usmaż na patelni grillowej. Innym sposobem na przygotowanie papryki będzie owinięcie jej w całości folią aluminiową i upieczenie w piekarniku. Do tego dania dodasz także ugotowany makaron penne, najlepiej z mąki pełnoziarnistej lub razowej. Umieść go w misce z grillowanymi warzywami oraz pokrojonymi w ćwiartki świeżymi pomidorami. Aby sałatka nabrała wyrazistego smaku, przyrządź do niej lekko pikantny ziołowy dressing. Połącz błyskawiczny sos paprykowo-ziołowy w proszku z wodą, oliwą i drobno posiekanym czosnkiem. Polej warzywa gotowym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj całość listkami bazylii i opcjonalnie posyp uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Skorzystaj z naszego przepisu na znakomitą sałatkę z grillowanych warzyw z makaronem.