Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wyrazisty paprykowo – ziołowy sos – zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy, octem i czosnkiem.

Krok 2

Paprykę, bakłażana oraz cebulę pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj.

Krok 3

W misce połącz wszystkie składniki sałatki, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Paprykę zamiast grillować możesz zawinąć w aluminiową folię i upiec w całości w piekarniku lub na grillu. Będzie miała ona zupełnie inny, niesamowity smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych warzyw z makaronemSałatka z grillowanych warzyw z makaronem

Świeże sezonowe jarzyny, takie jak bakłażan, cebula, czy papryka, będą jeszcze smaczniejsze, jeśli zgrillujesz je przed dodaniem do sałatki. Wymienione składniki pokrój w grube plastry, skrop oliwą i upiecz z obu stron na grillu lub usmaż na patelni grillowej. Innym sposobem na przygotowanie papryki będzie owinięcie jej w całości folią aluminiową i upieczenie w piekarniku. Do tego dania dodasz także ugotowany makaron penne, najlepiej z mąki pełnoziarnistej lub razowej. Umieść go w misce z grillowanymi warzywami oraz pokrojonymi w ćwiartki świeżymi pomidorami. Aby sałatka nabrała wyrazistego smaku, przyrządź do niej lekko pikantny ziołowy dressing. Połącz błyskawiczny sos paprykowo-ziołowy w proszku z wodą, oliwą i drobno posiekanym czosnkiem. Polej warzywa gotowym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj całość listkami bazylii i opcjonalnie posyp uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Skorzystaj z naszego przepisu na znakomitą sałatkę z grillowanych warzyw z makaronem.