Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem
łatwe
99 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wyrazisty paprykowo – ziołowy sos – zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy, octem i czosnkiem.
Krok 2
Paprykę, bakłażana oraz cebulę pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj.
Krok 3
W misce połącz wszystkie składniki sałatki, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.

Dobra rada:
Paprykę zamiast grillować możesz zawinąć w aluminiową folię i upiec w całości w piekarniku lub na grillu. Będzie miała ona zupełnie inny, niesamowity smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem
Świeże sezonowe jarzyny, takie jak bakłażan, cebula, czy papryka, będą jeszcze smaczniejsze, jeśli zgrillujesz je przed dodaniem do sałatki. Wymienione składniki pokrój w grube plastry, skrop oliwą i upiecz z obu stron na grillu lub usmaż na patelni grillowej. Innym sposobem na przygotowanie papryki będzie owinięcie jej w całości folią aluminiową i upieczenie w piekarniku. Do tego dania dodasz także ugotowany makaron penne, najlepiej z mąki pełnoziarnistej lub razowej. Umieść go w misce z grillowanymi warzywami oraz pokrojonymi w ćwiartki świeżymi pomidorami. Aby sałatka nabrała wyrazistego smaku, przyrządź do niej lekko pikantny ziołowy dressing. Połącz błyskawiczny sos paprykowo-ziołowy w proszku z wodą, oliwą i drobno posiekanym czosnkiem. Polej warzywa gotowym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj całość listkami bazylii i opcjonalnie posyp uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Skorzystaj z naszego przepisu na znakomitą sałatkę z grillowanych warzyw z makaronem.