Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

150 gramów

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron spaghetti gotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i ostudź.

Krok 2

Szynkę szwarcwaldzką oraz suszone pomidory pokrój w paseczki. Groszek, jeśli używasz świeżego obgotuj chwilę aż zmięknie a mrożony odstaw do rozmrożenia.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr pomieszaj z oliwą, dwiema łyżkami wody, sokiem z cytryny oraz tymiankiem.

Krok 4

Połącz składniki sałatki z sosem.

Krok 5

Głęboki talerz do podawania makaronu wyłóż liśćmi sałaty. Na wierzchu ułóż sałatkę makaronową i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej