Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

5 sztuk

1 łyżka

50 gramów

4 łyżki

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmrozić, sparzyć gorącą wodą i wysuszyć. Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki koktailowe pokroić na ćwiartki, suszone pomidory w mniejsze kawałki. Gorgonzolę pokroić w kostkę.

Krok 2

Na płaskim talerzu układamy rukolę, a na niej pokrojony owoc kaki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy krewetki, pomidorki, pomidory suszone i gorgonzolę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 3

Do szklanki wlewamy płynny miód i mieszamy go z octem winnym. Dodajemy oliwę z pomidorów i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i natychmiast podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej