Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

5 sztuk

1 łyżka

50 gramów

4 łyżki

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmrozić, sparzyć gorącą wodą i wysuszyć. Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki koktailowe pokroić na ćwiartki, suszone pomidory w mniejsze kawałki. Gorgonzolę pokroić w kostkę.

Krok 2

Na płaskim talerzu układamy rukolę, a na niej pokrojony owoc kaki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy krewetki, pomidorki, pomidory suszone i gorgonzolę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 3

Do szklanki wlewamy płynny miód i mieszamy go z octem winnym. Dodajemy oliwę z pomidorów i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i natychmiast podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej