Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

5 sztuk

1 łyżka

50 gramów

4 łyżki

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmrozić, sparzyć gorącą wodą i wysuszyć. Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki koktailowe pokroić na ćwiartki, suszone pomidory w mniejsze kawałki. Gorgonzolę pokroić w kostkę.

Krok 2

Na płaskim talerzu układamy rukolę, a na niej pokrojony owoc kaki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy krewetki, pomidorki, pomidory suszone i gorgonzolę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 3

Do szklanki wlewamy płynny miód i mieszamy go z octem winnym. Dodajemy oliwę z pomidorów i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i natychmiast podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z krewetkami, kaki i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej