Soutzoukakia – co to? Przepis z piekarnika
Dania kuchni śródziemnomorskiej są proste, ale intensywne w smaku i tak właśnie jest z potrawą o nazwie soutzoukakia. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowana, z przygotowaniem jej poradzą sobie nawet mniej doświadczeni kucharze. Jeśli zastanawiacie się nad tym, jakie składniki potrzebne są, żeby zrobić soutzoukakia, co to jest i z czym je podawać, spieszymy z wyjaśnieniami i sprawdzonym przepisem!
Co jest potrzebne do przyrządzenia greckiej potrawy soutzoukakia?
Pod tą trudną do wymówienia nazwą kryją się tradycyjne greckie klopsiki z mielonego mięsa. Najczęściej do ich przyrządzenia używa się mięsa wołowego, ale można także zrobić je z mieszanki wołowego z wieprzowym. Sekretem ich charakterystycznego smaku są intensywne przyprawy, takie jak czosnek i kumin. Klopsiki najczęściej smaży się na patelni lub w garnku, ale to właśnie wersja z piekarnika pozwoli uzyskać głębszy smak sosu i lepszy kształt mięsa. Po upieczeniu, klopsiki dusi się w aromatycznym, pomidorowym sosie, który jest zrobiony na bazie passaty pomidorowej. Tak właśnie powstaje danie soutzoukakia.
Soutzoukakia – przepis na klopsiki
Zacznijcie od mięsa. Przygotujcie 500 g mielonego, 2-3 ząbki czosnku, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, ½ szklanki mleka lub wody i 1 łyżeczkę mielonego kuminu. Możecie też dodać inne, ulubione przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, ale nie jest to konieczne. Zalejcie bułkę tartą mlekiem lub wodą i odstawcie na kilka minut, żeby zmiękła. W dużej misce połączcie pozostałe składniki na klopsiki i wyróbcie masę o jednolitej konsystencji. Uformujcie z mięsa podłużne wałeczki, przypominające kiełbaski. Podsmażcie je krótko na patelni i przełóżcie na blachę do pieczenia. Następnie zajmijcie się przygotowaniem sosu pomidorowego.
Składniki na sos do potrawy soutzoukakia
Przygotujcie 500 ml passaty pomidorowej, 2 łyżki oliwy, 1 posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki cukru, liść laurowy i pieprz. Zeszklijcie na patelni cebulę i czosnek, dodajcie passatę pomidorową i resztę składników. Gotujcie sos kilka minut, aż zgęstnieje. Ułożone na blaszce klopsiki zalejcie gotowym sosem i wstawcie soutzoukakię do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczcie przez 30-40 minut. Klopsiki powinny zrobić się miękkie, a sos gęsty i intensywny. Jeśli lubicie dania z przyjemnie ciągnącym się serem, możecie pod koniec pieczenia posypać klopsiki w sosie pomidorowym startym, żółtym serem. Tak przyrządzona soutzoukakia jest gotowa do podania.
Soutzoukakia – z czym jeść tę potrawę?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – z tym, co lubicie najbardziej. Soutzoukakia smakuje świetnie z ryżem, purée ziemniaczanym, makaronem lub po prostu z chrupiącym pieczywem. Bagietka, chlebek pita lub samodzielnie upieczony chlebek rwany sprawdzą się w tym przypadku idealnie. Podajcie do tego sałatkę grecką z fetą, kulinarny symbol kuchni śródziemnomorskiej, a drugie danie będzie już kompletne. Prawdziwą grecką ucztę może rozpocząć zupa z soczewicy, bardzo popularna grecka potrawa, serwowana najczęściej w chłodniejsze dni.
Klopsiki w różnych odsłonach
Soutzoukakia smakuje doskonale, ale warto poznać kilka innych propozycji dań, w których klopsiki grają pierwsze skrzypce. Delikatne mięso w połączeniu z aromatycznym sosem i ulubionymi dodatkami z pewnością znajdzie szerokie grono amatorów. Jeśli cenicie sobie łagodniejsze smaki, zróbcie klopsy w sosie koperkowym. Pikantne klopsiki po meksykańsku to doskonały wybór dla miłośników ostrzejszych smaków. A jeśli nie próbowaliście jeszcze mielonego z jagnięciny, klopsy po bałkańsku, duszone w aromatycznym sosie z pomidorów, przekonają was do częstszego sięgania po ten rodzaj mięsa. Zazwyczaj najprostsze rozwiązania są najlepsze, a klopsiki przyrządzone za każdym razem w inny sposób uatrakcyjnią każdy obiad.
Komentarze (0)