
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
3 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
100
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.

Krok 2
Krewetki oczyść, obierz z skorupek. Razem z paluszkami krabowymi pokrój w mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr.

Krok 3
Krewetki i paluszki obsmaż na oleju przez 5-6 minut. Następnie razem z olejem dodaj do awokado.

Krok 4
Sos sojowy zmieszaj z wasabi i wlej do sałatki. Posyp sezamem. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka chińska I
Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na wyjątkowo smaczną sałatkę chińską. Jej kluczowy składnik stanowią krewetki tygrysie, które efektownie prezentują się na talerzu. Starannie je oczyść i obierz ze skorupek. Następnie – wraz z paluszkami krabowymi – pokrój na mniejsze kawałki i obtocz wyrazistą w smaku marynatą. Wymienione składniki podsmaż z każdej strony. Potem – wraz z olejem, na którym się smażyły – dodaj je do obranego i pokrojonego w kostkę miąższu awokado. Całość dopraw sosem na bazie sosu sojowego i wasabi. Gotową potrawę posyp sezamem i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jako dekoracja świetnie sprawdzą się świeże kiełki, np. rzodkiewki. Danie serwować możesz ponadto z ryżem jaśminowym lub basmati umieszczonym w osobnej miseczce. Sałatkę chińską podawaj na obiad lub wczesną kolację. Świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okoliczności. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.