Sałatka chińska I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka chińska I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

100

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.

Sałatka chińska I - Krok 1

Krok 2

Krewetki oczyść, obierz z skorupek. Razem z paluszkami krabowymi pokrój w mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr.

Sałatka chińska I - Krok 2

Krok 3

Krewetki i paluszki obsmaż na oleju przez 5-6 minut. Następnie razem z olejem dodaj do awokado.

Sałatka chińska I - Krok 3

Krok 4

Sos sojowy zmieszaj z wasabi i wlej do sałatki. Posyp sezamem. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Sałatka chińska I - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka chińska ISałatka chińska I

Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na wyjątkowo smaczną sałatkę chińską. Jej kluczowy składnik stanowią krewetki tygrysie, które efektownie prezentują się na talerzu. Starannie je oczyść i obierz ze skorupek. Następnie – wraz z paluszkami krabowymi – pokrój na mniejsze kawałki i obtocz wyrazistą w smaku marynatą. Wymienione składniki podsmaż z każdej strony. Potem – wraz z olejem, na którym się smażyły – dodaj je do obranego i pokrojonego w kostkę miąższu awokado. Całość dopraw sosem na bazie sosu sojowego i wasabi. Gotową potrawę posyp sezamem i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jako dekoracja świetnie sprawdzą się świeże kiełki, np. rzodkiewki. Danie serwować możesz ponadto z ryżem jaśminowym lub basmati umieszczonym w osobnej miseczce. Sałatkę chińską podawaj na obiad lub wczesną kolację. Świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okoliczności. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.