Sałatka chińska I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka chińska I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

100

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.

Sałatka chińska I - Krok 1

Krok 2

Krewetki oczyść, obierz z skorupek. Razem z paluszkami krabowymi pokrój w mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr.

Sałatka chińska I - Krok 2

Krok 3

Krewetki i paluszki obsmaż na oleju przez 5-6 minut. Następnie razem z olejem dodaj do awokado.

Sałatka chińska I - Krok 3

Krok 4

Sos sojowy zmieszaj z wasabi i wlej do sałatki. Posyp sezamem. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Sałatka chińska I - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z komosą ryżową
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka chińska ISałatka chińska I

Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na wyjątkowo smaczną sałatkę chińską. Jej kluczowy składnik stanowią krewetki tygrysie, które efektownie prezentują się na talerzu. Starannie je oczyść i obierz ze skorupek. Następnie – wraz z paluszkami krabowymi – pokrój na mniejsze kawałki i obtocz wyrazistą w smaku marynatą. Wymienione składniki podsmaż z każdej strony. Potem – wraz z olejem, na którym się smażyły – dodaj je do obranego i pokrojonego w kostkę miąższu awokado. Całość dopraw sosem na bazie sosu sojowego i wasabi. Gotową potrawę posyp sezamem i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jako dekoracja świetnie sprawdzą się świeże kiełki, np. rzodkiewki. Danie serwować możesz ponadto z ryżem jaśminowym lub basmati umieszczonym w osobnej miseczce. Sałatkę chińską podawaj na obiad lub wczesną kolację. Świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okoliczności. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.