Sałatka chińska I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka chińska I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

100

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.

Sałatka chińska I - Krok 1

Krok 2

Krewetki oczyść, obierz z skorupek. Razem z paluszkami krabowymi pokrój w mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr.

Sałatka chińska I - Krok 2

Krok 3

Krewetki i paluszki obsmaż na oleju przez 5-6 minut. Następnie razem z olejem dodaj do awokado.

Sałatka chińska I - Krok 3

Krok 4

Sos sojowy zmieszaj z wasabi i wlej do sałatki. Posyp sezamem. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Sałatka chińska I - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka chińska I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka chińska ISałatka chińska I

Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na wyjątkowo smaczną sałatkę chińską. Jej kluczowy składnik stanowią krewetki tygrysie, które efektownie prezentują się na talerzu. Starannie je oczyść i obierz ze skorupek. Następnie – wraz z paluszkami krabowymi – pokrój na mniejsze kawałki i obtocz wyrazistą w smaku marynatą. Wymienione składniki podsmaż z każdej strony. Potem – wraz z olejem, na którym się smażyły – dodaj je do obranego i pokrojonego w kostkę miąższu awokado. Całość dopraw sosem na bazie sosu sojowego i wasabi. Gotową potrawę posyp sezamem i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jako dekoracja świetnie sprawdzą się świeże kiełki, np. rzodkiewki. Danie serwować możesz ponadto z ryżem jaśminowym lub basmati umieszczonym w osobnej miseczce. Sałatkę chińską podawaj na obiad lub wczesną kolację. Świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okoliczności. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.