
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
145 mililitrów
1 sztuka
8 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grejpfruta i pomarańczę natnij na ćwiartki i obierz, po czym podziel na cząstki.
Krok 2
. Z cytryny wyciśnij sok, skórkę obierz i drobniutko posiekaj.
Krok 3
Grejpfruta, pomarańczę oraz mandarynki włóż do miseczki, do której ściekał z nich sok.
Krok 4
Kumkwaty podziel na cząstki i wraz ze skórką cytryny włóż do rondla, zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Kumkwaty dodaj do owoców, skórkę osusz.
Krok 5
Sok z cytryny zmieszaj z wywarem ze skórki, cukrem i piwem imbirowym. Płyn podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a następnie przelej do owoców.
Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp startym imbirem oraz skórką z cytryny. Udekoruj listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej