Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
145 mililitrów
3 łyżki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grejpfruta i pomarańczę natnij na ćwiartki i obierz, po czym podziel na cząstki.
Krok 2
. Z cytryny wyciśnij sok, skórkę obierz i drobniutko posiekaj.
Krok 3
Grejpfruta, pomarańczę oraz mandarynki włóż do miseczki, do której ściekał z nich sok.
Krok 4
Kumkwaty podziel na cząstki i wraz ze skórką cytryny włóż do rondla, zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Kumkwaty dodaj do owoców, skórkę osusz.
Krok 5
Sok z cytryny zmieszaj z wywarem ze skórki, cukrem i piwem imbirowym. Płyn podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a następnie przelej do owoców.
Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp startym imbirem oraz skórką z cytryny. Udekoruj listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej