Flaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

426 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

708 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

250 mililitrów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 listków

5 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki obgotuj dwa - trzy razy, za każdym razem płucząc je pod bieżącą zimną wodą.

Flaki - Krok 1

Krok 2

W garnku z szerokim dnem na rozpuszczonym maśle delikatnie podsmaż pokrojone w cienkie paseczki warzywa. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz imbir, smaż chwilę po czym dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Flaki - Krok 2

Krok 3

Warzywa zalej 1,5 litrem wody, dodaj flaki, ziele angielskie i kilka listków laurowych. Flaki gotuj około 30 minut aż zupa delikatnie zgęstnieje.

Flaki - Krok 3

Krok 4

Tuż przed podaniem śmietanę połącz z parmezanem i dodaj do zupy.

Flaki - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Michal Klann

    Michal Klann, 26.05.2017

    Zamiast mięsa można dodać boczniaka są super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FlakiFlaki

Flaki w wersji nieco orientalnej przypadną do gustu zarówno miłośnikom tej popularnej potrawy, jak i tym, którzy lubią oryginalne połączenia smakowe. Mieszanka przypraw, takich jak: imbir, ostra i słodka papryka, biały pieprz i majeranek, nadaje flakom oryginalny aromat. Również dodatek pietruszki, selera i parmezanu wpływa na to, że stają się one bardziej pikantne, a przy tym wyraziste. W połączeniu z intensywnym smakiem mięsa i warzyw, smak potrawy zyskuje zarówno odrobinę słodyczy, jak i ostrości. Flaki w tej wersji doskonale komponują się z chrupiącym białym pieczywem, bagietką, włoskimi paluszkami z oregano, paluchami z ciasta francuskiego, chlebkiem pita, ziołową focaccią lub pełnoziarnistymi bułkami. Możesz je także posypać ulubioną zieleniną (pietruszką, bazylią, szczypiorkiem) lub suszonymi ziołami, np. oregano. Jeśli zależy Ci na nieco łagodniejszej wersji dania, warto zabielić je odrobiną śmietany. Spróbuj flaków według naszego przepisu i podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami!