Flaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

554 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

428 osób wydrukowało

Pobierz pdf

823 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

250 mililitrów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 listków

5 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki obgotuj dwa - trzy razy, za każdym razem płucząc je pod bieżącą zimną wodą.

Flaki - Krok 1

Krok 2

W garnku z szerokim dnem na rozpuszczonym maśle delikatnie podsmaż pokrojone w cienkie paseczki warzywa. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz imbir, smaż chwilę po czym dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Flaki - Krok 2

Krok 3

Warzywa zalej 1,5 litrem wody, dodaj flaki, ziele angielskie i kilka listków laurowych. Flaki gotuj około 30 minut aż zupa delikatnie zgęstnieje.

Flaki - Krok 3

Krok 4

Tuż przed podaniem śmietanę połącz z parmezanem i dodaj do zupy.

Flaki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Jan May

    Jan May , 12.04.2023

    Ciekawy ten parmezan i śmietana. Pewnie sie skuszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Klann

    Michal Klann , 26.05.2017

    Zamiast mięsa można dodać boczniaka są super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FlakiFlaki

Flaki w wersji nieco orientalnej przypadną do gustu zarówno miłośnikom tej popularnej potrawy, jak i tym, którzy lubią oryginalne połączenia smakowe. Mieszanka przypraw, takich jak: imbir, ostra i słodka papryka, biały pieprz i majeranek, nadaje flakom oryginalny aromat. Również dodatek pietruszki, selera i parmezanu wpływa na to, że stają się one bardziej pikantne, a przy tym wyraziste. W połączeniu z intensywnym smakiem mięsa i warzyw, smak potrawy zyskuje zarówno odrobinę słodyczy, jak i ostrości. Flaki w tej wersji doskonale komponują się z chrupiącym białym pieczywem, bagietką, włoskimi paluszkami z oregano, paluchami z ciasta francuskiego, chlebkiem pita, ziołową focaccią lub pełnoziarnistymi bułkami. Możesz je także posypać ulubioną zieleniną (pietruszką, bazylią, szczypiorkiem) lub suszonymi ziołami, np. oregano. Jeśli zależy Ci na nieco łagodniejszej wersji dania, warto zabielić je odrobiną śmietany. Spróbuj flaków według naszego przepisu i podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami!