
Składniki
600 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
250 mililitrów
3 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 listków
5 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaki obgotuj dwa - trzy razy, za każdym razem płucząc je pod bieżącą zimną wodą.

Krok 2
W garnku z szerokim dnem na rozpuszczonym maśle delikatnie podsmaż pokrojone w cienkie paseczki warzywa. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz imbir, smaż chwilę po czym dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Warzywa zalej 1,5 litrem wody, dodaj flaki, ziele angielskie i kilka listków laurowych. Flaki gotuj około 30 minut aż zupa delikatnie zgęstnieje.

Krok 4
Tuż przed podaniem śmietanę połącz z parmezanem i dodaj do zupy.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Flaki
Flaki w wersji nieco orientalnej przypadną do gustu zarówno miłośnikom tej popularnej potrawy, jak i tym, którzy lubią oryginalne połączenia smakowe. Mieszanka przypraw, takich jak: imbir, ostra i słodka papryka, biały pieprz i majeranek, nadaje flakom oryginalny aromat. Również dodatek pietruszki, selera i parmezanu wpływa na to, że stają się one bardziej pikantne, a przy tym wyraziste. W połączeniu z intensywnym smakiem mięsa i warzyw, smak potrawy zyskuje zarówno odrobinę słodyczy, jak i ostrości. Flaki w tej wersji doskonale komponują się z chrupiącym białym pieczywem, bagietką, włoskimi paluszkami z oregano, paluchami z ciasta francuskiego, chlebkiem pita, ziołową focaccią lub pełnoziarnistymi bułkami. Możesz je także posypać ulubioną zieleniną (pietruszką, bazylią, szczypiorkiem) lub suszonymi ziołami, np. oregano. Jeśli zależy Ci na nieco łagodniejszej wersji dania, warto zabielić je odrobiną śmietany. Spróbuj flaków według naszego przepisu i podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami!