Flaki

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (9)

Flaki wołowe

130

łatwe

90 min.
Flaki wołowe to popularna potrawa mięsna, która ma postać gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z je...
Flaki po warszawsku

74

łatwe

90 min.
To typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną...
Flaki

39

łatwe

45 min.
Flaki w wersji nieco orientalnej przypadną do gustu zarówno miłośnikom tej popularnej potrawy, ja...
Flaczki wołowe

25

łatwe

90 min.
Proponowane w tym przepisie flaki wołowe to dobra inspiracja na danie dla miłośników mięsnych sma...
Grzybowe flaczki - VIDEO

14

łatwe

45 min.
Flaczki grzybowe to pyszna, w pełni warzywna zupa, której smak mogą polubić nawet wielbiciele kla...
Flaki - busecca buciniego

(-)

średnie

90 min.
Flaki z Erba

(-)

średnie

90 min.
Flaki - busecca di calco

(-)

średnie

90 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FlakiFlaki

Choć sama nazwa potrawy nie zachęca, najczęściej kto raz spróbuje flaków, ten wraca do tego dania jak najczęściej. To zupa z tradycjami! Sprawcami zamieszania są kawałki żołądka wołowego. Oczyszczone i pokrojone w cieniutkie poprzeczne paseczki stanowią pyszny rarytas, a w połączeniu z mieszanką najlepszych przypraw oraz warzywami sprawią, że szybko nie odejdziesz od stołu.

Dla kogo?

Gęsta warzywna potrawa bez wątpienia zadowoli wszystkich smakoszy mięsnych specjałów. Aromatyczna i doskonale doprawiona. Łyżki w dłoń!

Na jaką okazję?

Przepis na zupę z flaków wołowych to doskonała propozycja, która rozgrzeje Cię nawet w najmroźniejszy dzień. Co więcej, danie wyśmienicie sprawdzi się w roli pożywnego obiadu dla całej rodziny. Wujkowie będą zachwyceni!

Czy wiesz, że?

Receptura na flaki różni się zależnie od regionu kraju, w którym jest przygotowywana. Na Mazowszu prym wiodą flaki warszawskie. Oprócz żołądków wołowych, potrawa zawiera dodatkowo pulpeciki wołowe. Palce lizać! Pamiętajmy, że najlepszym uzupełnieniem każdych flaków jest chleb. Tradycyjne pieczywo, białe bądź pełnoziarniste, to w formie bagietki, bułki, chlebka pita czy ziołowej focacci – możliwości masz bez liku!

Dla urozmaicenia:

Dodaj flakom nowego charakteru! Wzbogać zupę o aromatyczne zioła: imbir, słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz biały pieprz – ten zapach zniewala! Kluczem do sukcesu jest domieszka pietruszki, selera, a także parmezanu. To znakomity ostro-słodki miks, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom niecodziennych połączeń smaków.