Flaki

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (9)

Flaki wołowe
ratingratingratingratingrating

137

difficulty

łatwe

90 min.
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwn...
Flaki po warszawsku
ratingratingratingratingrating

81

difficulty

łatwe

90 min.
To typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną...
Flaki
ratingratingratingratingrating

39

difficulty

łatwe

45 min.
Flaki w wersji nieco orientalnej przypadną do gustu zarówno miłośnikom tej popularnej potrawy, ja...
Flaczki wołowe
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

90 min.
Proponowane w tym przepisie flaki wołowe to dobra inspiracja na danie dla miłośników mięsnych sma...
Grzybowe flaczki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

45 min.
Flaczki grzybowe to pyszna, w pełni warzywna zupa, której smak mogą polubić nawet wielbiciele kla...
Flaki - busecca buciniego
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

90 min.
Flaki z Erba
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

90 min.
Flaki - busecca di calco
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

90 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - FlakiFlaki

Choć sama nazwa potrawy nie zachęca, najczęściej kto raz spróbuje flaków, ten wraca do tego dania jak najczęściej. To zupa z tradycjami! Sprawcami zamieszania są kawałki żołądka wołowego. Oczyszczone i pokrojone w cieniutkie poprzeczne paseczki stanowią pyszny rarytas, a w połączeniu z mieszanką najlepszych przypraw oraz warzywami sprawią, że szybko nie odejdziesz od stołu.

Dla kogo?

Gęsta warzywna potrawa bez wątpienia zadowoli wszystkich smakoszy mięsnych specjałów. Aromatyczna i doskonale doprawiona. Łyżki w dłoń!

Na jaką okazję?

Przepis na zupę z flaków wołowych to doskonała propozycja, która rozgrzeje Cię nawet w najmroźniejszy dzień. Co więcej, danie wyśmienicie sprawdzi się w roli pożywnego obiadu dla całej rodziny. Wujkowie będą zachwyceni!

Czy wiesz, że?

Receptura na flaki różni się zależnie od regionu kraju, w którym jest przygotowywana. Na Mazowszu prym wiodą flaki warszawskie. Oprócz żołądków wołowych, potrawa zawiera dodatkowo pulpeciki wołowe. Palce lizać! Pamiętajmy, że najlepszym uzupełnieniem każdych flaków jest chleb. Tradycyjne pieczywo, białe bądź pełnoziarniste, to w formie bagietki, bułki, chlebka pita czy ziołowej focacci – możliwości masz bez liku!

Dla urozmaicenia:

Dodaj flakom nowego charakteru! Wzbogać zupę o aromatyczne zioła: imbir, słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz biały pieprz – ten zapach zniewala! Kluczem do sukcesu jest domieszka pietruszki, selera, a także parmezanu. To znakomity ostro-słodki miks, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom niecodziennych połączeń smaków.