Przepisy na Flaki
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (9) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Flaki
Choć sama nazwa potrawy nie zachęca, najczęściej kto raz spróbuje flaków, ten wraca do tego dania jak najczęściej. To zupa z tradycjami! Sprawcami zamieszania są kawałki żołądka wołowego. Oczyszczone i pokrojone w cieniutkie poprzeczne paseczki stanowią pyszny rarytas, a w połączeniu z mieszanką najlepszych przypraw oraz warzywami sprawią, że szybko nie odejdziesz od stołu.
Dla kogo?
Gęsta warzywna potrawa bez wątpienia zadowoli wszystkich smakoszy mięsnych specjałów. Aromatyczna i doskonale doprawiona. Łyżki w dłoń!
Na jaką okazję?
Przepis na zupę z flaków wołowych to doskonała propozycja, która rozgrzeje Cię nawet w najmroźniejszy dzień. Co więcej, danie wyśmienicie sprawdzi się w roli pożywnego obiadu dla całej rodziny. Wujkowie będą zachwyceni!
Czy wiesz, że?
Receptura na flaki różni się zależnie od regionu kraju, w którym jest przygotowywana. Na Mazowszu prym wiodą flaki warszawskie. Oprócz żołądków wołowych, potrawa zawiera dodatkowo pulpeciki wołowe. Palce lizać! Pamiętajmy, że najlepszym uzupełnieniem każdych flaków jest chleb. Tradycyjne pieczywo, białe bądź pełnoziarniste, to w formie bagietki, bułki, chlebka pita czy ziołowej focacci – możliwości masz bez liku!
Dla urozmaicenia:
Dodaj flakom nowego charakteru! Wzbogać zupę o aromatyczne zioła: imbir, słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz biały pieprz – ten zapach zniewala! Kluczem do sukcesu jest domieszka pietruszki, selera, a także parmezanu. To znakomity ostro-słodki miks, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom niecodziennych połączeń smaków.