Flaki - potrawa z tradycją - inspiracje | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Flaki

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FlakiFlaki

Choć sama nazwa potrawy nie zachęca, najczęściej kto raz spróbuje flaków, ten wraca do tego dania jak najczęściej. To zupa z tradycjami! Sprawcami zamieszania są kawałki żołądka wołowego. Oczyszczone i pokrojone w cieniutkie poprzeczne paseczki stanowią pyszny rarytas, a w połączeniu z mieszanką najlepszych przypraw oraz warzywami sprawią, że szybko nie odejdziesz od stołu.

Dla kogo?

Gęsta warzywna potrawa bez wątpienia zadowoli wszystkich smakoszy mięsnych specjałów. Aromatyczna i doskonale doprawiona. Łyżki w dłoń!

Na jaką okazję?

Przepis na zupę z flaków wołowych to doskonała propozycja, która rozgrzeje Cię nawet w najmroźniejszy dzień. Co więcej, danie wyśmienicie sprawdzi się w roli pożywnego obiadu dla całej rodziny. Wujkowie będą zachwyceni!

Czy wiesz, że?

Receptura na flaki różni się zależnie od regionu kraju, w którym jest przygotowywana. Na Mazowszu prym wiodą flaki warszawskie. Oprócz żołądków wołowych, potrawa zawiera dodatkowo pulpeciki wołowe. Palce lizać! Pamiętajmy, że najlepszym uzupełnieniem każdych flaków jest chleb. Tradycyjne pieczywo, białe bądź pełnoziarniste, to w formie bagietki, bułki, chlebka pita czy ziołowej focacci – możliwości masz bez liku!

Dla urozmaicenia:

Dodaj flakom nowego charakteru! Wzbogać zupę o aromatyczne zioła: imbir, słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz biały pieprz – ten zapach zniewala! Kluczem do sukcesu jest domieszka pietruszki, selera, a także parmezanu. To znakomity ostro-słodki miks, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom niecodziennych połączeń smaków.