Zupa brokułowa z kaszą kuskus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa brokułowa z kaszą kuskus

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżeczki

2 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 mililitrów

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy krótko na oliwie. Dodajemy przyprawę czosnek z ziołami prowansalskimi i całość zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min.

Krok 2

W tym czasie brokuła kroimy na mniejsze różyczki. Kalarepę kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do zupy i gotujemy całość kolejne 7-10 minut.

Krok 3

Do ugotowanej, gorącej zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy kaszę i zostawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut. Zupę serwujemy gorącą, posypaną posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowa z kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowa z kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowa z kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowa z kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowa z kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowa z kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowa z kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa brokułowa z kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej